RAT U UKRAJINI: Uništen transport tehnike VSU; Nemački general - Kontraofanziva VSU osuđena na neuspeh (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

01. 10. 2023. u 07:26 >> 00:49

RAT u Ukrajini ušao je u 584. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Уништен транспорт технике ВСУ; Немачки генерал - Контраофанзива ВСУ осуђена на неуспех (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

RUSKO MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA: Krimski most biće zatvoren za motorni saobraćaj 2. oktobra 

 

- Saobraćaj vozila preko Krimskog mosta biće obustavljen od 21:00 po moskovskom vremenu [06:00 po GMT] 2. oktobra do 06:00 po moskovskom vremenu [03:00 po GMT] 3. oktobra zbog radova na popravci -  saopštila je pres-služba ruskog ministarstva saobraćaja.

- Ograničenja saobraćaja su planirana 2. oktobra na pristupnim putevima Krimskom mostu uz potpuno zatvaranje autoputskog dela mosta za period od 21.00 do 18.00 časova 3. oktobra -saopštila je pres-služba.

Planirano je da Krimski most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 1. novembra, prenela je agencija TASS.

Foto Tanjug/AP

 

 

Zelenski: Ništa neće oslabiti borbu Ukrajine
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ništa neće oslabiti borbu njegove zemlje protiv Rusije, nakon što je Američki kongres usvojio nacrt zakona o privremenom finansiranju koji izostavlja pomoć Ukrajini.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da je dobio uveravanja o daljoj vojnoj pomoći u telefonskom razgovoru sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, preneo je Rojters.

- Sekretar Ostin me je uverio - napisao je Umerov na Tviteru da će se američka podrška Ukrajini nastaviti i da će ukrajinski "ratnici i dalje imati snažnu podršku na bojnom polju".

(Rojters)

 

Bajden: SAD će nastaviti da podržavaju Ukrajinu


SAD će nastaviti da podržavaju Ukrajinu, rekao je danas američki predsednik Džozef Bajden novinarima nakon što je potpisao predlog zakona o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana u kojoj nema stavke o pomoći Kijevu.

- Želim da uverim naše američke saveznike i američki narod i narod u Ukrajini da može da računa na našu podršku, mi se nećemo povući - istakao je Bajden, preneo je TASS.

Ogromna većina poslanika u oba doma Kongresa govori u prilog Ukrajini, naveo je predsednik SAD.

- Uradićemo to - dodao je Bajden, misleći na dodelu dodatnih sredstava za podršku Kijevu od strane Kongresa.

Predsednik SAD sugerisao je ranije danas da su demokrate sklopile dogovor sa republikancima o podršci Ukrajini nakon što je američki Kongres odobrio privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu, preneo je Rojters.

Upitan na konferenciji za novinare da li može da veruje republikancu, predsedniku Predstavničkog doma Kevinu Mekartiju oko budućih dogovora, Bajden je odgovorio da su upravo napravili jedan dogovor o Ukrajini, pa će videti.

 

Obaveštajac 1. gardijske tenkovske armije: Zarobljeni pripadnici 77. VDV i 56. pešadijske brigade VSU (VIDEO)

Vojnici 1. gardijske tenkovske armije Zapadne grupe snaga uhvatili su dve grupe ukrajinskih vojnika kod Artjomovska, rekao je za RIA Novosti ruski obaveštajac koji je obavljao zadatke u ovoj oblasti.

-Na položajima severozapadno od Artemovska zarobljene su dve grupe neprijatelja. Sve su mobilisane, pojasnio je on.

Ilustracija telegram rybar

Obaveštajac je naglasio da su zarobljeni pripadnici 77. aeromobilne i 56. odvojene motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Jedan od ukrajinskih vojnika Vitalij Meljničenko rekao je za RIA Novosti da je njegova grupa poslata na prazne položaje na prvoj liniji odbrane radi posmatranja. Istovremeno, komanda im je obećala pomoć izviđača sa dronovima. Međutim, kako se ispostavilo, borci su i sami ostali tamo, gde ih je uhvatila ruska vojska.

-Neka vrsta jurišne grupe je ušla na naše položaje i zarobila nas, rekao je Melničenko.

 

EU poslala 300.000 granata Kijevu

Evropska unija će nastaviti da pruža i povećava finansijsku pomoć Ukrajini bez obzira na to šta se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da sukob u ovoj zemlji smatra egzistencijalnom pretnjom za sebe, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu.

FOTO: AP/Tanjug

On je takođe uverio ukrajinsku stranu da pomoć EU ne zavisi od rezultata ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, priznajući da je ona teška zbog ruskih utvrđenja.

Borelj je naglasio da je Evropska unija u cilju nastavka borbenih dejstava samo od početka ove godine Ukrajini predala „300 hiljada granata kalibra 155 milimetara i 2,6 hiljada raketa“. On je obećao da će EU nastaviti da povećava proizvodnju municije za Ukrajinu.

 

London monogo pre rata trenirao VSU

Britanski ministar odbrane Grant Šeps izjavio je da će u Velikoj Britaniji do kraja godine proći obuku više od 50 hiljada ukrajinskih vojnika.

Šeps je, istovremeno, naglasio da je Britanija pristupila obuci ukrajinskih vojnika „mnogo pre“ aktuelnog sukoba.

Foto Tanjug/AP

 

Poljski premijer oštar prema Kijevu: Budite zahvalni

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Ukrajinu da bude zahvalna što je Poljska dala utočište za milione Ukrajinaca i da ne veruje Nemačkoj, piše list „Dzjenik gazeta pravna“.

Mateuš Moravjecki / Foto AP

-Shvatam da on (ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski) sada misli da će imati blizak savez sa Nemačkom. Upozoravam da će Nemci uvek hteti da se postignu dogovor sa Rusima uz pomoć centralnoevropskih država. Upravo je Poljska ta koja je pod svoj krov prihvatila nekoliko miliona Ukrajinaca. Više smo pomogli u trenutku kada su Nemci hteli da pošalju pet hiljada šlemova u opkoljeni Kijev, istakao je Moravjecki.

On je dodao i da će Varšava zaštititi poljsku poljoprivredu „od ukrajinskih poljoprivrednih oligarha“.

 

POGLEDAJTE - Rusi uništili mesto za utovar tehnike ukrajinske vojske (VIDEO)

Ruski vojnici uništili mesto za utovar opreme i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevskoj oblasti, javlja rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske oružane snage su uz pomoć obaveštajnih podataka identifikovale mesto gde se u vozove utovaruje vojna tehnika 38. odvojene brigade ukrajinskih marinaca.

Koordinate protivničkog cilja odmah su prenete posadi koja je raketnim sistemom izvela visokoprecizni udar i uništila cilj.

 

Oštećen vodovod usled granatiranja VSU

Deo cevi vodokanala „Severski Donjec-Donbas“ i filter-stanica oštećeni su u napadu ukrajinskih snaga, saopštio je gradonačelnik grada Gorlovka Ivan Prihodko na svom Telegramu.

Najvažnije sa brifinga MO Rusije: Odbijeni napadi VSU, oboren Su-25, uništen ukrajinski radar "plastun"

Ruska vojska je na donjeckom pravcu odbila 10 napada ukrajinske vojske i teritorijalne odbrane u mestima Andrejevka, Kleščejevka, Krasnogorovka, Kurdjumovka;

Ruske jedinice odbile su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske i 12. Brigade „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) kod mesta Červona Dibrova i Serebrjansko lesničestvo;

Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile više od 150 vojnika;

Ruska vojska osujetila je aktivnosti dve ukrajinske diverzantske grupe na hersonskom pravcu;

Ilustracija telegram rybar

Ruska vojska uništila je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske kod Snegirjovke u Nikolajevskoj oblasti;

Ruske snage su u poslednja 24 sata odbili četiri napada jurišnih grupa teritorijalne odbrane Ukrajine kod mesta Prijutno u Zaporoškoj oblasti;

Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion Su-25 kod Klešćejevke;

Kod mesta Rabotino i Verbovo u Zaporoškoj oblasti ruska vojska odbila je dva ukrajinska napada;

Ministarstvo je saopštilo prvi put da je na donjeckom pravcu ukrajinska vojska izgubila radar „plastun“ ;

PVO je u poslednja 24 sata presrela pet projektila „hajmars“, bombu JDAM i 37 ukrajinskih dronova

Oborene dve ukrajinske rakete iznad Krima

Iznad grada Džankoj na Krimu PVO je oborila dve ukrajinske rakete "Grom", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su ostaci rakete oštetili jedno skladište a da žrtava i povređenih nema.

Foto: Jutjub/ALEX MOSS/Defense Daily

 

Britanska obuka neće doneti nikakve rezultate VSU

Ukoliko britanski instruktori budu obučavali ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine to neće doneti nikakve rezultate, tekuća kontraofanziva Kijeva već je pokazala koji je nivo te obuke, rekao je za Sputnjik savetnik lidera DNR Jan Gagin.

"Nikakvog napretka neće biti. Nijedna operacija ukrajinskih snaga ne izvodi se bez učešća ili rukovodstva država NATO i njihovih stručnjaka i to nije nikakva novost", naveo je Gagin.

FOTO: Tanjug/AP

 

Kijev nema nikakve šanse da pobedi

Ukrajina praktično nema nikakve šanse da pobedi u sukobu sa Rusijom bez finansijske podrške SAD, smatra poslanik Rade Aleksej Gončarenko.

-SAD su naš ključni saveznik. Bez podrške SAD šanse da dobijemo praktično ne postoje. Ono što se juče dogodilo u Kongresu je zvono za uzbunu. Treba menjati strategiju, treba drugačije postupati, napisao je Gončarenko na Telegramu.

Podsetimo, američki predsednik je potpisao zakon koji omogućava da se nastavi finansiranje rada vlade do 17. novembra ali bez pomoći Ukrajini.

Foto AP

 

Nemački general: Kontraofanziva je bila osuđena na neuspeh

Ukrajinska vojska nije mogla da ostvari uspeh u kontraofanzivi jer je Rusija mudro osmislila odbranu, rekao je za TV "Velt" general u ostavci Rajnhard Volski.

-Veoma je teško probiti dobro osmišljenu odbranu.. To je ozbiljan zadatak koji neminovno vodi ka velikom broju žrtava, rekao je on.

 

Finski premijer: Ne odustajemo od podrške Ukrajini, Rusija je nepredvidiva

Premijer Finske Peteri Orpo poručio je danas da njegova vlada neće odustati od podrške Ukrajini, dodavši da je Rusija nepredvidiva.

- Mi moramo da radimo sve vreme jer je Rusija veoma nepredvidiva - rekao je Orpo i naveo da Moskva trenutno ne predstavlja pretnju po Finsku, prenosi finski javni servis YLE.

Istakao je da Evropa i Zapad moraju da imaju na umu da se Ukrajini na svaki način mora pomoći da pobedi u ratu. "Pretnja Rusije neće nestati, čak i ako Ukrajina sutra pobedi", naveo je Orpo.

Foto: Profimedia

PVO oborila dve rakete na Krimu

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dve ukrajinske rakete iznad regiona Džankoj na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenele su RIA novosti. 

„Oko 13.00 časova po moskovskom vremenu zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa dve operativno-taktičke rakete Grom-2 na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije“, saopštilo je Ministarstvo.

Fragmenti oborenih projektila pali su na teritoriju regiona Džankoj.

Borelj u Odesi

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je juče boravio u nenajavljenoj poseti Odesi, danas je doputovao u Kijev i tamo razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladmirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Izgubljena trećina "leoparda"

Ukrajinska vojska izgubila je do trećine isporučenih tenkova "leopard", rekao je za DPA pukovnik austrijskih Oružanih snaga Markus Rajsner, a prenosi "Velt".

On je dodao da su se tenkovi "leopard 2" pokazali manje efikasni od onoga što se očekivalo.

"Od otprilike 90 isporučenih tenkova ovog tipa najmanje trećina je uništena ili oštećena", naveo je on.

FOTO: AP/Tanjug

Gagin: Britanski instruktori legitimna meta

Ukoliko britanski instruktori budu obučavali ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine to neće doneti nikakve rezultate, tekuća kontraofanziva Kijeva već je pokazala koji je nivo te obuke, rekao je za Sputnjik savetnik lidera DNR Jan Gagin.

- Nikakvog napretka neće biti. Nijedna operacija ukrajinskih snaga ne izvodi se bez učešća ili rukovodstva država NATO i njihovih stručnjaka i to nije nikakva novost - naveo je Gagin.

Gađanje Belgorodske oblasti

Ukrajinske snage su u poslednja 24 sata 60 puta gađale Belgorodsku oblast Rusije, objavio je na Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ukrajinci granatirali manastir u DNR

Dva muškarca ranjena su danas u napadu ukrajinskih snaga na manastir Svetog Nikolaja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je lider DNR Denis Pušilin.


On je na Telegramu naveo da su ukrajinske snage granatirale teritoriju koja pripada manastiru, prenose RIA Novosti. Kako precizira Tass, pozivajući se na neimenovane izvore iz regionalnih službi za vanredne situacije, ranjeni su monah i vernik.

Bajden potisao zakon o finansiranju vlade bez pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon odobren u Kongresu koji omogućava da se nastavi finansiranje rada vlade na rok od 45 dana, tj. do 17. novembra, saopštila je Bela kuća.

Tanjug

Zakon ne uključuje izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.

Američki predsednik je, međutim, ranije rekao da Amerika ne sme ni pod kakvim uslovima da dozvoli da obustavi podršku Kijevu.

Mediji: London nagovestio slanje svoje flote na Crno more

Velika Britanija proučava kakvu bi „ulogu“ njena flota mogla da igra u „zaštiti“ komercijalnih brodova iz Rusije u Crnom moru, rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps u intervjuu za list Telegraf .

Prema rečima ministra, o ovom pitanju je razgovarao sa Vladimirom Zelenskim tokom svog nedavnog putovanja u Kijev.

 

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu