FOKE POD LUPOM ZBOG NARKOTIKA: Američke specijalce testiraju na drogu posle smrti dopingovanog regruta

Novosti online

01. 10. 2023. u 00:45

AMERIČKE mornaričke "foke" i posade čamaca koje ih podržavaju biće podvrgnuti nasumičnom testiranju na steroide, hormone rasta i druge lekove koji poboljšavaju učinak, u skladu sa novim programom usvojenim nakon prošlogodišnje smrti regruta za koga se veruje da je koristio takve supstance tokom treninga "Paklena nedelja".

ФОКЕ ПОД ЛУПОМ ЗБОГ НАРКОТИКА: Америчке специјалце тестирају на дрогу после смрти допингованог регрута

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Komanda pomorskog specijalnog ratovanja (NSV) saopštila je da će testiranja početi 1. novembra. Program će se proširiti na analizu urina koja se već koristi za detektovanje prisustva nedozvoljenih droga kao što su opijati i metamfetamini.

-Moja namera je da osiguram da svaki član tima iz NSV radi na najbolji mogući način, uz očuvanje istaknutih standarda izvrsnosti koji definišu NSV, rekao je kontraadmiral Kit Dejvids. Najmanje 15 odsto pripadnika službe u svakoj jedinici moraće da bude testirano svakog meseca, a komandantima će biti dozvoljeno da narede nenajavljene testove za sve svoje trupe u isto vreme.

Oni za koje se utvrdi da koriste narkotike mogu da budu otpušteni iz mornarice. Komanda NSV obuhvata oko 9.000 pripadnika službe, uključujući i pripadnike jedinice "foke".

Testiranje je najnovija reforma specijalnih snaga posle smrti regruta Kajla Mulena u februaru 2022. Mulen je imao srčani udar nekoliko sati nakon što je završio najzahtevniji deo kvalifikacionog kursa "foka" - "Paklena nedelja". Istraga o njegovoj smrti otkrila je da su on i drugi regruti koristili nedozvoljene supstance kao što su testosteron i ljudski hormon rasta. Utvrđeno je da je Mulenovo srce dvostruko veće od prosečnog muškog srca.

Foto Tanjug/AP

Davids, komandant NSV, nazvao je novu inicijativu za testiranje "postojanom posvećenošću zdravlju, bezbednosti i operativnoj spremnosti svakog člana zajednice NSV". On je dodao da bez odgovarajućeg medicinskog nadzora, nedozvoljena upotreba sredstava za poboljšanje performansi može dovesti do povreda, dugotrajnih zdravstvenih problema ili smrti.

Testiranje će biti potrebno ne samo za "foke" i kandidate na obuci, već i za sve pripadnike pomorskih specijalnih snaga. Članovi službe rekli su za "Njujork tajms" da su mnogi mornari koristili ove supstance da bi stekli prednost u intenzivno zahtevnom kursu selekcije za "foke", a doping ostaje široko rasprostranjen čak i nakon što se uspešni kandidati pridruže njihovim timovima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave