KANADA NE MIRUJE POSLE SKANDALA: Nakon kontakta ruske ambasade zatvoren fond ukrajinskog esesovca

Novosti online

28. 09. 2023. u 21:11

UNIVERZITET Alberta u Kanadi odlučio je da zatvori obrazovni fond koji nosi ime ukrajinskog esesovca Jaroslava Hunke nekoliko sati pošto ih je kontaktirala ruska ambasada, izjavio je za Sputnjik ambasador Rusije u Otavi Oleg Stepanov.

КАНАДА НЕ МИРУЈЕ ПОСЛЕ СКАНДАЛА: Након контакта руске амбасаде затворен фонд украјинског есесовца

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

- Ambasada je otkrila da Hunka i njegova porodica imaju obrazovni fond na Univerzitetu Alberta i da je on, čak i nakon ovog skandala, nastavio da postoji potpuno zvanično. Mi smo preko naših društvenih mreža skrenuli pažnju rukovodstva univerziteta na ovu priču i zatražili komentar kako se oni odnose prema tome - rekao je Stepanov.

Prema rečima ruskog diplomate, „nije se dugo čekalo“ na rezultat takvog zvaničnog zahteva diplomata visokoškolskoj ustanovi.

- Bukvalno nekoliko sati kasnije, jutros, univerzitet je javno saopštio da zatvara ovaj fond, vraća novac i žali da je to nekome moglo da izazove neprijatnosti i tugu - rekao je ambasador.

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota preuzeo je odgovornost za pozivanje ukrajinskog naciste u parlament, rekavši da su mu kasnije postale poznate „dodatne informacije zbog kojih je zažalio zbog odluke“. U utorak je objavio da podnosi ostavku, a u sredu je kanadski premijer Džastin Trudo uputio javno izvinjenje zbog incidenta. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“ -  Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)