GLEČERI SE UBRZANO TOPE: Ledene sante u Švajcarskoj nestaju!

I.S.

28. 09. 2023. u 13:46

GLEČERI u Švajcarskoj, istopili su se, za poslednje dve godine isto onoliko koliko i za tri decenije, od 1960. i 1990. godine! Oni su, naime, izgubili desetinu svoje zapremine, a razlog su ekstremni vremenski uslovi, nastali usled klimatskih promena.

ГЛЕЧЕРИ СЕ УБРЗАНО ТОПЕ: Ледене санте у Швајцарској нестају!

Foto printskrin telegram sputnik

Malo snežnih padavina zimi i veoma visoke temperature leti dovele su u prošle i ove godine do smanjenja 10 odsto zapremine glečera, navodi se u studiji grupe stručnjaka odgovornih za proučavanje kriosfere u okviru Švajcarske akademije prirodnih nauka.

- Ako se topljenje glečera nastavi tempom iz poslednjih godina, teško je prognozirati posledice - navodi Matijas Hus, jedan od autora studije. - Videli smo tako snažne promene u klimi poslednjih godina da je potpuno moguće zamisliti ovu zemlju bez glečera. Rešenje bi moglo da bude u stabilizaciji klime smanjenjem emisije ugljen-dioksida na nulu i to što je brže moguće.

Otapanje je zahvatilo sve alpske zemlje u kojima se nalazi oko 1.400 glečera koji napajaju jezera, reke i potoke. Prema Međuvladinom panelu za klimatske promene (IPČ) objavljenom lane, topljenje leda i snega jedna je od deset glavnih pretnji koje je čovečanstvu stvorilo globalno zagrevanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)