"OVO ĆE VAM UŠTEDETI MNOGO VREMENA": Amerika ukinula vize za državljane Izraela

Tanjug

28. 09. 2023. u 00:52

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena svrstala je danas Izrael u spisak odabrane grupe zemalja čijim državljanima nisu potrebne vize za putovanje u Sjedinjene Države.

ОВО ЋЕ ВАМ УШТЕДЕТИ МНОГО ВРЕМЕНА: Америка укинула визе за држављане Израела

Foto: EPA

Odluka koja je danas objavljena dolazi uprkos zabrinutosti Vašingtona u vezi sa odnosom izraelske vlade prema Amerikancima palestinskog porekla i predstavlja veliki uspeh za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji se često sukobljavao sa Bajdenovom administracijom, prenosi Glas Amerike.

Prema bezviznom programu, od 30. novembra, Izraelci će moći da putuju u SAD u poslovne ili turističke svrhe do 90 dana uz jednostavnu registraciju u elektronskom sistemu za odobrenje. Ali čak i ako im je dozvoljeno da putuju po tom sistemu, američki zvaničnici na aerodromu im i dalje mogu zabraniti ulazak u zemlju.

Izrael je bio suočen sa rokom do subote, kada se završava budžetska godina i do tad je morala da bude doneta odluka o ulasku u bezvizni program.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD upravlja programom, koji trenutno omogućava državljanima 40, uglavnom evropskih i azijskih zemalja da putuju u SAD na tri meseca bez viza.

Ministar Alehandro Majorkas rekao je da će sporazum, posle više od decenije rada, „pojačati saradnju naše dve nacije u borbi protiv terorizma, sprovođenju zakona i našim drugim zajedničkim prioritetima“ i učiniti saveznike sigurnijim.

Državni sekretar Entoni Blinken, u zajedničkoj izjavi sa Majorkasom, kao prednost odluke je istakao i povećanu „slobodu kretanja za građane SAD, uključujući one koji žive na palestinskim teritorijama ili putuju ka njima i iz njih“.

Prijem Izraela u program bio je prioritet za više izraelskih lidera. Dolazi u trenutku kada se Netanjahu suočava sa višemesečnim masovnim protestima protiv predloženih reformi izraelskog pravosudnog sistema za koji kritičari kažu da će zemlju učiniti manje demokratskom.

- Danas obeležavamo važan i radostan trenutak za sve građane Izraela - rekao je premijer Benjamin Netanjahu u saopštenju. „Ovo će vama, građanima Izraela, uštedeti mnogo vremena, mnogo nevolja i mnogo novca”, dodao je on.

On je tu odluku opisao kao „dodatni dokaz jakih veza između Izraela i Sjedinjenih Država" i zahvalio predsedniku Bajdenu i drugim zvaničnicima koji su pomogli da to bude moguće.

Palestinske diplomate su se žalile da su SAD dozvolile Izraelu da uđe u program, a da nije ispunio obaveze o jednakom tretmanu za Amerikance palestinskog porekla. Grupe za zaštitu ljudskih prava su tvrdile da su se čak i tokom probne faze sporazuma o ukidanju viza neki Amerikanci palestinskog porekla suočili sa diskriminacijom i uznemiravanjem izraelskih vlasti na aerodromima i kontrolnim punktovima.

- U vreme kada je američka administracija više puta govorila da je njen cilj da Izrael pruži iste mogućnosti slobode, jednakosti, prosperiteta i bezbednosti i Palestincima i Izraelcima, očekujemo da će Bajdenova administracija primeniti ono u šta veruje, radi i obećava - navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva spoljnih poslova.

Zemlje koje žele da učestvuju u bezviznom programu moraju da ispune tri ključna standarda. Izrael je ispunio dva od tih standarda u protekle dve godine: nizak procenat Izraelaca čiji zahtevi za vizu su odbijeni i mali procenat Izraelaca koji su prekoračili trajanje vize. Izrael se borio da ispuni treći, za reciprocitet koji u suštini znači da svi građani SAD, uključujući one palestinskog porekla, moraju biti tretirani jednako kada putuju u ili kroz Izrael.

Osim zahteva reciprociteta, koji osporavaju neke palestinsko-američke grupe, odbijanje Izraela bi značilo da bi zemlja ponovo morala da ispuni američke standarde za niske stope odbijanja zahteva za vizu i prekoračenja viza.

Izrael godinama nije ispunjavao te kriterijume, ali su se brojke za dve tačke značajno smanjile delimično zbog ograničenja putovanja usled pandemije koronavirusa i edukativne kampanje u Izraelu koju su sponzorisale ambasada SAD i izraelska vlada da obeshrabri Izraelce sa upitnim kvalifikacijama za vize da se prijave. Neki zvaničnici su rekli da nije jasno da li bi Izrael bio u stanju da ispuni te statističke standarde u narednoj američkoj budžetskoj godini.

Pozivajući se na razloge nacionalne bezbednosti, Izrael već dugo ima posebne uslove za ulazak i procese skrininga za Amerikance palestinskog porekla. Mnogi su se žalili da su procedure bile teške i diskriminatorne. Amerikancima sa palestinskim boravišnim dokumentima za Zapadnu obalu i Pojas Gaze uglavnom je zabranjeno korišćenje izraelskog međunarodnog aerodroma. 

Umesto toga, kao i drugi Palestinci, bili su primorani da putuju kroz Jordan ili Egipat da bi stigli do svojih odredišta.

Kako prenosi VOA, američki zvaničnici su naglasili da će status Izraela u programu biti stalno praćen i ako se uoči nepoštovanje odredbi, bezvizni režim može da bude ukinut.

Ali čak i pre nego što je saopštenje postalo zvanično, američko-arapski komitet za borbu protiv diskriminacije saopštio je da je podneo saveznu tužbu želeći da spreči Izrael da bude uvršten u program. 

Grupa navodi da su se, uprkos tvrdnjama iz SAD, Amerikanci palestinskog porekla i dalje suočavali sa diskriminacijom kada su putovali u Izrael.

 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)