HOLANDIJA NAJAVILA ISPORUKU F-16 KIJEVU: Evo kada će prvi lovci stići u Ukrajinu

P. Z. S. / ria.ru

26. 09. 2023. u 20:10

HOLANDIJA očekuje da pošalje prve borbene avione F-16 u Ukrajinu 2024. godine, rekla je ministarka odbrane te zemlje Kajsa Olongren u intervjuu za MSNBC.

ХОЛАНДИЈА НАЈАВИЛА ИСПОРУКУ Ф-16 КИЈЕВУ: Ево када ће први ловци стићи у Украјину

Foto Tanjug/AP


Šef holandskog resora odbrane trenutno je u radnoj poseti Sjedinjenim Državama.
-Stvarne isporuke borbenih aviona počeće negde sledeće godine, rekao je Olongren u intervjuu za američki televizijski kanal MSNBC odgovarajući na pitanje kada će Holandija poslati prve F-16 u Kijev.

Prema njenim rečima, sve će zavisiti od toga koliko će vremena biti potrebno da se ukrajinski piloti obuče da upravljaju lovcima.

-Ne znamo koliko će vremena biti potrebno da ih obučemo. Očekujemo da će to trajati 6-8 meseci, što je veoma brzo u poređenju sa onim koliko se obučavaju naši piloti... Trenutno radimo na uspostavljanju centra za obuku. u Rumuniji očekujemo da će se otvoriti što je pre moguće, rekao je ministar.

Ranije su Holandija i Danska prve pristale da Ukrajini obezbede lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku. Pentagon je takođe primetio da Ukrajina još nema neophodnu infrastrukturu za smeštaj F-16.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)