LAVROV U SB UN: Raste rizik od globalnog sukoba - Zapad zloupotrebljava UN

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 19:50

UPRKOS protokolu i protivljenju Rusije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvi se obratio liderima zemalja članica Saveta bezbednosti, gde je tražio reformu Saveta i ukidanje prava Veta Rusiji u Generalnoj skupštini.

ЛАВРОВ У СБ УН: Расте ризик од глобалног сукоба - Запад злоупотребљава УН

FOTO: Tanjug/AP

Zapad selektivno koristi principe Povelje Ujedinjenih nacija zarad  "svojih parohijskih geopolitičkih potreba", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je rekao da je to narušilo globalnu stabilnost i stvorilo nova žarišta i napetosti zbog kojih raste opasnost od globalnog sukoba. 

- Rusija je insistirala i nastavlja da insistira da se sve odredbe Povelje UN ne primenjuju selektivno, već u celini i međusobnoj povezanosti, uključujući i principe suverene ravnopravnosti države, nemešanja u unutrašnje stvari suverene države, poštovanje teritorijalnog integriteta i prava naroda na samoopredeljenje - dodao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Ministar spoljnih poslova Rusije je istakao da su "mnogobrojni zapadni lideri direktno podstakli antivladine demonstracije i akte nasilja, i da su uskratili prava ruskojezičnom stanovništvu Ukrajine i stanovnicima Krima" - prenosi "Gardijan".

FOTO: Tanjug/AP

Lavrov je primetio da se čini da se "zapadni predstavnici plaše razgovora koji razotkrivaju njihovu demagogiju, a govoreći o teritorijalnom integritetu Ukrajine, zaboravljaju na odluke UN o potrebi da Pariz vrati "francuski" Majot u Savez Komora, a da London napusti arhipelag Čagos i započne pregovore sa Buneos Ajresom na Folklandskim ostrvima.

Kako navodi Lavrov, "zastupnici" teritorijalnog integriteta Ukrajine sada se pretvaraju da se ne sećaju suštine Minskih sporazuma, odnosno ujedinjenja Donbasa sa Ukrajinom uz garancije poštovanja osnovnih ljudskih prava.

- Zapad, koji je osujetio njihovu primenu, snosi direktnu odgovornost za kolaps Ukrajine i raspirivanje tamošnjeg građanskog rata", rekao je šef ruske diplomatije.

Uprkos protokolu i protivljenju Rusije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvi se obratio se liderima zemalja članica Saveta bezbednosti, gde je tražio reformu Saveta i ukidanje prava Veta Rusiji u Generalnoj skupštini.

(RT)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!