OVAJ RUSKI SISTEM JE SMRT ZA UKRAJINSKE LETELICE I RAKETE: Zbog njega se otkazuju misije na frontu (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

20. 09. 2023. u 20:00

RUSKI sistem za elektronsko ratovanje Krasuha (EW) primorava ukrajinske borbene avione da napuste borbene misije kroz intenzivno ometanje svih sistema avionike u avionu, rekao je informisan izvor za RIA Novosti.

ОВАЈ РУСКИ СИСТЕМ ЈЕ СМРТ ЗА УКРАЈИНСКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ И РАКЕТЕ: Због њега се отказују мисије на фронту (ВИДЕО)

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы


Prema rečima sagovornika, sistem za elektronsko ratovanje Krasuha može u potpunosti da potisne elektroniku ukrajinskih borbenih aviona. Kao rezultat toga, avioni Oružanih snaga Ukrajine vraćaju se u bazu koristeći orijentire jer im navigacija „otkazuje“.
„Krasuha“ može uticati na neprijateljsku elektroniku na udaljenosti do 150 km.

Ranije, 13. septembra, RuMoD je izvestio da sistemi za elektronsko ratovanje Krasuha-S4 Centralnog MD-a teraju vazdušne ciljeve koji lete na izuzetno malim visinama kako bi izbegli radarsko i vizuelno otkrivanje kako bi se sakrili i izložili sistemima protivvazdušne odbrane (AD).

Postoje dokazi koji ukazuju na to da je Rusija pojačala upotrebu svog hvaljenog sistema Krashuka EW, i da ga koristi mnogo agresivnije.

RuMoD je još u junu 2022. izvestio da se sistem Krasuha koristi za sprečavanje radarskog snimanja bojnog polja ukrajinskim malim dronovima, ali nije bilo izveštaja o ometanju velike snage. Zaslepljivanje avionike na letelici zahteva mnogo električne energije.


ŠTA JE SISTEM KRASUHA

Krasuha je porodica EW sistema dizajniranih da elektronski štite zemaljske i vazdušne ciljeve koji rade blizu zemlje, kao što su jurišni helikopteri. Sistem sprečava otkrivanje kao i napad od strane protivnika.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Tokom MAKS 2019, KRET je prikazao sledeća tri EW sistema:

Objedinjeni modul smetnji na zemlji 1L269EH (Krasuha-2) za sprečavanje otkrivanja pomoću radara u vazduhu, povezanog ili podignutog radara.

Zemaljski elektronski modul za suzbijanje 1RL257EH (Krasuha-4) za ometanje raketa i PGM RF tragača i veza podataka. Izviđački modul 1L265EH (Moskva-1) za otkrivanje i procenu pretnji širom RF spektra.

Raspoređena u kombinaciji, gornja tri sistema su u stanju da se sakriju od radarskog posmatranja i zaštite od preciznih napada stotine kvadratnih kilometara površine na zemlji.

Sistemi su u stanju da ometaju radare u vazduhu (avioni, helikopteri, UAV-i, sateliti, aerostati), radare na povišenom nivou, radare za navođenje X-pojasa, GPS signale, RF tragače na projektilima i kliznim bombama i veze za prenos podataka.

Svi sistemi su mobilni i mogu se ponovo rasporediti za 20 minuta leti i 40 minuta zimi.

Oni rade između 2-3 cm u X opsegu sa energetskim potencijalom od 50-65 db(V), pokrivajući 360 stepeni po azimutu i 60 stepeni po elevaciji.

Sistem Krasuha je prvi put uveden u rusku službu 2015. godine i navodno su ga koristile ruske snage tokom svoje sirijske kampanje. Verovatno je da je sistem sazreo nakon operativnog postavljanja.


UPOTREBA AEROSOLNOG SKRININGA

U srodnom razvoju, Rusija sada takođe koristi aerosolni skrining da skrinira mete od otkrivanja, kao i od napada.

Dok sistemi EW, kao što je Krasuha, mogu da ekranizuju mete sa radarske slike i da osujeti tragače za rakete na radio frekvenciji, oni ne mogu da štite mete od optičkih snimaka aviona i satelita ili da štite ciljeve od projektila pomoću optičkih tragača.

17. septembra, guverner grada Sevastopolja Mihail Razvožajevsiti objavio je da vojska koristi aerosolnu kamuflažu.

Fotot: Printskrin/jutjub

-Ako vidite dim u oblasti Južnog zaliva, ne brinite. Prema informacijama Crnomorske flote, koriste se standardna aerosolna kamuflažna sredstva. Da, miris je neprijatan, ali je apsolutno bezbedan, napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu.

Aerosol sprej može da spreči optičko snimanje ciljeva od strane satelita američke vojne konstelacije (raspored satelita) Keyhole ili komercijalnog Maxar Technologies WorldView. Aerosolni oblaci takođe mogu degradirati sposobnost krstarećih projektila Storm Šedou/Scalp da identifikuju svoje mete.

U oktobru 2022. objavljeno je da je Centralni istraživački institut za precizno inženjerstvo (CINIITOČMAŠ, deo koncerna Kalašnjikov) isporučio Ministarstvu odbrane RF seriju municije za optičko-elektronske protivmere koja stvara maskirni aerosolni ekran za zaštitu vozila, uključujući oklopna vozila, od visokopreciznog naoružanja.

Zaštitna aerosolna municija 3VD35 ima sledeće karakteristike:

Kalibar – 76 mm, dužina – 290 mm, težina – 1,8 kg. Temperaturni opseg primene - od -50 do +55 stepeni Celzijusa.

Optoelektronska protivmerna municija se ispaljuje prema neprijatelju i stvara oblak aerosola koji može da zaštiti oklopna vozila od visokopreciznog oružja pomoću laserskih, optičkih i termičkih sistema za navođenje.

Aerosolne granate mogu biti ispaljene kad god satelit prelazi preko mete, ili je verovatno da će meta biti napadnuta krstarećim projektilima i/ili bespilotnim letelicama.

ZAKLjUČAK

Tipično, pre koordinisanog udara bespilotnih letelica i raketa na Krim od strane Ukrajine, američka vazdušna i svemirska sredstva ISR vrše intenzivan nadzor nad poluostrvom Krim kako bi odabrali ciljeve i identifikovali PRO/PVO sisteme koji su raspoređeni za njihovu zaštitu.

Američke bespilotne letelice RQ-4 i MQ-9 opremljene SAR-om lete satima oko obale Krima da bi radarom snimile potencijalne ciljeve. Američki sateliti Topaz (radarsko snimanje) i Key Hole (optičko snimanje) ponavljaju prolaze preko Krima da bi fotografisali metu i otpremili ih u tragače na raketama Storm Šedou kako bi olakšali prepoznavanje mete.

Sa povećanim raspoređivanjem sistema Krasuha i upotrebom granata koje stvaraju oblake, ruske snage će moći ozbiljno da smanje sposobnost SAD da identifikuju mete i da ih slikaju za napade krstarećim raketama.

Povećana upotreba sistema Krasuha sada, u odnosu na ranije, najjednostavnije se objašnjava povećanom dostupnošću sistema kao rezultat pojačane proizvodnje. Međutim, moguće je da Rusija nije koristila naprednu sposobnost sistema da uskrati SAD i NATO šansu da prouče primenjenu tehnologiju.

Od početka ruske Specijalne vojne operacije (SMO) u Ukrajini, Rusija je bila veoma suzdržana u upotrebi oružja visoke tehnologije u svom posedu, uključujući i svoj vrhunski stelt lovac Su-57.

Rusija sprovodi SMO na način da zadrži svoju sposobnost da se bori protiv NATO-a. Zadržavanje takve sposobnosti ključno je za odvraćanje intervencije NATO-a u sukobu i posledične eskalacije.

 

(Vijainder K Thakur)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa