RAT U UKRAJINI: VSU priprema udare kod Bahmuta i na jugu; Oboren ukrajinski Su-25, uništen MiG-29 (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

19. 09. 2023. u 06:41 >> 01:56

RAT u Ukrajini – 573. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ припрема ударе код Бахмута и на југу; Оборен украјински Су-25, уништен МиГ-29  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Hronika ratnih dešavanja: Rusi napadaju kod Kupjanska, Azov sprema udar kod Bahmuta, a očekuju se i napadi na jugu (MAPA)

U sektoru Kupjanska, ruske trupe su nastavile sa napadima na ukrajinske položaje u Sinkovki i na zasadima u blizini. Istovremeno, vazdušnim udarima bombama sa UMPC-a onemogućen je prelaz kod Kupjanska, koji su ukrajinske Oružane snage koristile za prebacivanje snaga.

Teške borbe se nastavljaju u nekoliko oblasti u blizini Bahmuta. Uprkos izjavama nekih ukrajinskih izvora o zauzimanju sela Klešćejevka, kao i potpunom uništenju nekoliko brigada Oružanih snaga Rusije, uključujući 72. motorizovanu brigadu, u stvarnosti to nije slučaj. Borbe u selu se nastavljaju, a najveći deo je u sivoj zoni. Dve jurišne grupe 28. mehanizovane brigade juče su ponovo napale položaje pokušavajući da se probiju do pruge, ali bezuspešno.

Ilustracija telegram rybar

Istovremeno, primećuje se koncentracija novih jurišnih jedinica zapadno od Klešćejevke, kao i južno od Andrejevke. Tri odreda 3. jurišne brigade (Azov) zauzela su položaje i spremaju se za novi napad. Slične pripreme se primećuju na severu u blizini Berhovskog rezervoara. U Bogdanovku su pre neki dan stigle tenkovske jedinice 17. brigade, koja se nekoliko meseci prenaoružavala. Sudeći po istovremenom aktiviranju Oružanih snaga Ukrajine, ofanziva na bokovima Bahmuta biće blagovremeno koordinirana, a cilj će biti da se grad pokrije sa obe strane i preseku putevi snabdevanja grupe Oružanih snaga Rusije kako bi se prisili na povlačenje.

Ilustracija telegram rybar


Na sektoru Vremjevske izbočine, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa pregrupisavanjem i rotacijom osoblja kako bi nastavili napad na položaje Oružanih snaga Rusije. Ruske trupe aktivno gađaju uporišta VSU i druge identifikovane ciljeve: koncentracije ljudstva 37. i 38. ukrajinske brigade marinaca pogođene su u Šahtjorsku i Novoukrajinki. Tokom kontrabaterijske bitke kod Makarovke uništena je haubica D-30 i poljski samohodni topovi Krab.

Ilustracija telegram rybar


Istovremeno, stižu informacije o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine sa severozapadne periferije Novomajorskog. Nekoliko nedelja su pokušavali da se uđu u naselje, ali su vojnici 40. gardijske brigade marinaca ostali stabilni u odbrani i odbili su sve napade. Takođe u šumskom pojasu zapadno od Staromajorskog, primećene su snage 253. bataljona 129. TRO brigade, prebačene iz pravca Makarovke. Uvođenje rezervi u borbu posredno potvrđuje gubitke streljačkog bataljona 1. brigade koji je tamo ranije delovao.

Na sektoru kod Orehova, borbe se nastavljaju kod Verbovoga. Intenzitet napada VSU je smanjen, ali će se u narednim danima ofanziva nastaviti sa novom snagom u okviru posete Zelenskog Sjedinjenim Državama. Sada se rezerve premeštaju na liniju fronta da izvedu novi juriš. Zapadno od Verbovoga stigle su jedinice 71. ebr da nadoknade gubitke, a u rejonu Čubenkove balke (jaruge) u pripravnosti su tri kombinovane grupe elitne 82. jurišno-desantne brigade i 46. brigade.

Ilustracija telegram rybar


Gubici Oružanih snaga Ukrajine rastu. Zbog toga je neidentifikovana jedinica prebačena iz Sumske oblasti. Pored toga, još jedan jurišni bataljon zauzeo je položaje u Veseljanki. Takođe severoistočno od Novopokrovke zabeležena je pojava 12. odvojenog tenkovskog bataljona. Istovremeno, nove jedinice mogu stići u roku od nekoliko dana. Od 15. septembra kroz Dnjepropetrovsk je prošlo nekoliko kolona vojne tehnike sa ukupnim brojem od 132 jedinice, uključujući 56 borbenih oklopnih vozila Kirpi, 20 borbenih oklopnih vozila Hamer, deset oklopnih borbenih vozila VAB, pet oklopnih borbenih vozila Mastif, dva oklopna transportera BTR-70, dva borbena oklopna vozila Haski, jedno RM-70 Vampir MLRS, 11 Grad MLRS i oko 3,3 hiljade ljudi (rang brigade).

Foto telegram rybar


U pravcu Hersona, uprkos izjavama različitih izvora o pokušajima da se učvrsti na levoj obali, VSU zapravo kontroliše mali mostobran u ostrvskoj zoni Dnjepra. Nekoliko diverzantsko-izviđačkih grupa 131. izviđačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine prebačeno je na ostrvo Kozacki – sada je severni deo ostrva pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP



Minobacačke posade pokrivaju vatrom prednje odrede. Istovremeno, noću su ukrajinske formacije pokušale da se rotiraju. Iz Olgovke je komanda Oružanih snaga Ukrajine htela da pošalje DRG čamcem, ali je uništena artiljerijom. Slično tome, jurišne trupe iz taktičke grupe Normandija iskrcale su se na levu obalu Dnjepra severno od Podstepnog, gde su počele da postavljaju osmatračnice. Trenutno nema znakova pripreme za ofanzivu, ukrajinske formacije sprovode izviđanje, istovremeno granatirajući prednje linije Oružanih snaga Rusije iz artiljerije i minobacača.

Međutim, u Davidovom Brodu je primećena velika koncentracija ljudstva, a velika kolona vojne tehnike, uključujući i lako oklopnu, stigla je iz Krivog Roga u Snigirevku. Izbor mobilnih vozila nije slučajan u kontekstu moguće operacije Oružanih snaga Ukrajine na levoj obali Dnjepra. Mala oklopna borbena vozila moći će da se kreću po mekom tlu. A u okolini Hersona već duže vreme deluju pontonsko-inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine, pa ukrajinske formacije pripremaju mostobran i čekaju najpogodniji trenutak za udar.

POGLEDAJTE  - Uništenje MiG-29 VSU na aerodromu Dolgincevo (VIDEO)

Kanal Dnjeprovski Rubež objavio je snimak poraza ukrajinskog lovca MiG-29 na aerodromu Dolgincevo istočno od Krivog Roga. Dron kamikaza udario je u nos aviona i najmanje ga oštetio.

Ključna stvar je da je cilj bio više od 70 km od linije fronta, dok je drugi UAV obezbeđivao objektivnu kontrolu rezultata udara.

Poraz ciljeva u ovakvom napadu sa linije borbenog dodira ukazuje na poboljšanje karakteristika ruske lutajuće municije koju koristimo, bar u pogledu trajanja leta.

Ovo takođe govori o fundamentalnoj mogućnosti Oružanih snaga Rusije da selektivno uništavaju ukrajinske avione na aerodromima u bližoj pozadini Oružanih snaga Ukrajine.

 

Vazdušna uzbuna u delu Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine.

Dokle će da traje kontraofanziva VSU?

Oružane snage Ukrajine i dalje imaju neophodne kapacitete za nastavak kontraofanzive, izjavio je predsedavajući Združenog generalštaba američkih snaga Mark Mili na konferenciji za novinare posle sastanka kontakt grupe o Ukrajini u Nemačkoj.

 

Foto: Tanjug/AP

Brifing MO Rusije: Veliki dnevni gubici VSU, uništena tri komandna mesta

Ruske snage su za dan izbacile iz stroja više od 175 ukrajinskih vojnika u zaporoškom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu. Likvidirano je do 65 ukrajinskih vojnika;

Ruska vojska je u donjeckom pravcu odbila dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Majorska i Kamenke. Protivnik je izgubio do 225 vojnika;

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski Su-25 u Zaporoškoj oblasti. U zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile preko 115 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su tri komandna mesta 67., 100. i 109. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine;

Ruska PVO presrela je 16 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“. Takođe je uništeno 38 ukrajinskih dronova;

Oružane snage Rusije uništile su u DNR dva skladišta naoružanja 57. motorizovane pešadijske brigade i 35. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Oboren Su-25

Ukrajinski Su-25 oboren je u blizini Novopokrovke, Zaporoška oblast. Neprijateljski avion uništile su posade ruske PVO.

Foto printskrin telegram topwar_ru

Norveška poslala vojnu pomoć guseničara

Norveška će isporučiti Ukrajini oko 50 guseničara transportera NM199 (međunarodna oznaka M548), saopštila je Vlada te zemlje. Kako se ističe, trenutno su pomenuta vozila na popravci. Norveška strana poručuje da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok bude potrebno.

Oboren ukrajinski dron

Kijev je ponovo pokušao da napadne objekte u Rusiji dronom avionskog tipa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi u saopštenju, dron je uništen sistemima PVO iznad Belgorodske oblasti.

 

Ukrajina u skladištima ima dovoljno gasa za grejnu sezonu

 Ukrajina je u svojim skladištima prikupila dovoljno gasa za grejnu sezonu, saopštio je danas Ministarstvo energetike Ukrajine.

- Ukupan obim prirodnog gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima  iznosi 14,7 milijardi kubnih metara. Plan Kabineta ministara Ukrajine da se postigne prognozirani balans prirodnog gasa u skladištima za grejnu sezonu, je završen pre roka - dodaje se u saopštenju Ministarstva energetike na Fejsbuku, prenosi Komersant.

Prema podacima Ministarstva energetike Ukrajine, od oktobra 2022. do marta 2023. godine je u zemlji zabeležen najmanje 271 napad na kritičnu infrastrukturu.

Oštećena je polovina celokupnog energetskog sistema Ukrajine, uključujući sisteme za proizvodnju i prenos energije.

Ukrajina je za pripremu grejne sezone i obnavljanje energetske infrastrukture dobila 272 miliona dolara od savezničkih zemalja, a SAD su poslale još 897 miliona dolara.

 

 

Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

- Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom - rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

- Neću odustati od svojih napora da to postignem - naveo je Gutereš.

Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata.

Gutereš je ocenio da je to dobro jer, kako je naveo, "otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima".

Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

- Multipolarnom svetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije - rekao je Gutereš, navodeći da je zbog toga toga potrebna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme. 

Gutereš je ocenio da se svet sve više približava "velikom rascepu" u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Gutereš je rekao da je zbog toga potrebna promena "međunarodne finansijske arhitekture" da bi bila zaista univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.

Na opštoj debati Generalne skupštine UN učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

„Solncepek“ pogađa metu: Likvidirani ukrajinski diverzanti kod Dnjepra 

Ruski raketni sistemi „Solncepek“ likvidirali su ukrajinske diverzante koji su pokušali da pređu reku Dnjepar, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da pređu reku Dnjepar i da se utvrde na ostrvima kako bi se kasnije iskrcali na levoj obali. Diverzantski odredi, otkriveni izviđanjem dronovima, uništeni su preciznim pogotkom višecevnih raketnih lansera 'Solncepek' - navodi ruska vojska.

Teški višecevni raketni lanser TOS-1A „solncepek“ napravljen je na bazi sistema „buratino“ 2001. godine. Sistem je predviđen za uništavanje lakih oklopnih vozila, automobila, zgrada, utvrđenja i ljudstva protivnika na udaljenosti do šest kilometara. Opremljen je modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje. „Solncepek“ se aktivno koristio u borbi protiv terorista kako u Siriji tako i u Iraku.

 

 

(Sputnjik)

Odbijeno sedam napada ukrajinskih snaga kod Donjecka

Južna grupa ruskih trupa odbila je sedam napada u donjeckom pravcu, zbog čega je Kijev izgubio oko 210 vojnika, izjavio je za Sputnjik portparol grupe Georgij Minesašvili.

Prema njegovim rečima, avijacija grupe izvela je raketne napade na ciljeve ukrajinskih vojnih jedinica u Avdejevki. Uništena je privremena baza, rezervno komandno mesto i centar za vezu. Minesašvili je dodao da je ruska vojska takođe gađala položaje protivnika u području Spornog, Veselog i Novgorodskog.

„Artiljerija grupe uništila je dva topa američke proizvodnje M777, dve haubice D-30, jedan tenk, dva minobacača, kalibra 120 i jedan 82 kalibra, sedam vozila, a takođe je pogodila kontrolni centar bespilotne letelice i posadu višecevnog bacača granata AGS“, zaključio je istakao je portparol.

Veliki gubici ukrajinskih snaga u blizini Bahmuta

Kijev trpi velike gubitke u blizini naselja Kleščejevka, Andrejevka i Kurdjumovka kod Artjomovska, rekao je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ukrajinski embargo bi mogao da košta Poljsku i do miliona dolara mesečno

Eventualni ukrajinski embargo na uvoz povrća i voća mogao bi da košta Poljsku približno 8,7 miliona dolara mesečno - upravo toliko su poljski farmeri svakog meseca ove godine isporučivali svojim proizvodima susednoj zemlji, pokazuju proračuni RIA Novosti na osnovu podataka ukrajinske carine. 

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024