DECA NE ZNAJU DA ČITAJU I PIŠU, VRAĆAMO UDŽBENIKE: Švedska se pokajala zbog digitalizacije nastave

Novosti online

18. 09. 2023. u 18:07

ŠVEDSKA, predvodnik u uvođenju novih tehnologija u škole, vraća se tradicionalnim obrazovnim metodama s naglaskom na štampane knjige, čitanje i vežbanje pisanja i smanjuje upotrebu tableta i digitalnih alata.

ДЕЦА НЕ ЗНАЈУ ДА ЧИТАЈУ И ПИШУ, ВРАЋАМО УЏБЕНИКЕ: Шведска се покајала због дигитализације наставе

Foto: Z. Jovanović

Političari i stručnjaci izrazili su zabrinutost da je prekomerna digitalizacija, uključujući uvođenje tableta u predškolske ustanove, dovela do opadanja osnovnih veština učenika, piše AP.

Švedska ministarka prosvete Lota Edholm, koja je u vladi desnog centra preuzela dužnost pre 11 meseci, izjavila je da je učenicima potrebno više udžbenika i da su štampane knjige važne za njihovu edukaciju.

Ministarka je objavila da vlast želi da poništi odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji postanu obvezni u predškolskim ustanovama. Planiraju da idu i korak dalje i da potpuno prekinu digitalno učenje za decu mlađu od šest godina, saopštilo je ministarstvo.

UNESKO UPUTIO HITAN POZIV

Stručnjaci za obrazovanje ističu da su neki problemi s učenjem mogli da nastanu zbog mera uvedenih tokom pandemije korona virusa, ali naglašavaju i da prekomerno korišćenje uređaja s ekranima tokom školskih sati može da prouzrokuje zaostajanje mladih u osnovnim predmetima.

-“Postoje jasni naučni dokazi da digitalni alati ometaju, a ne poboljšavaju učenje učenika, saopštio je Karolinska Institut prošlog meseca komentarišući dotadašnju nacionalnu obrazovnu strategiju koja je naglasak stavljala na digitalizaciju nastave.

-Institut veruje da se fokus treba vratiti na sticanje znanja putem štampanih udžbenika i stručnosti nastavnika, umesto iz uglavnom besplatnih digitalnih izvora koji nisu provereni, rekli su iz Instituta.

UNESKO je takođe uputio “hitan poziv za prikladnu upotrebu tehnologije u obrazovanju”.

U izveštaju podstiču zemlje da ubrzaju internetske veze u školama, ali istovremeno upozoravaju da tehnologija u obrazovanju treba da se implementira tako da nikada ne zameni nastavu uživo pod vođstvom nastavnika.

 

INVESTICIJA VEĆA OD 100 MILIONA EVRA

Kako bi izašli na kraj s padom u čitalačkim sposobnostima, švedske vlasti najavljuju da će ove godine investirati oko 60 miliona evra za kupovinu knjiga koje će raspodeliti po školskim bibliotekama i još 42 miliona evra u sledeće dve godine za brži povratak klasičnih udžbenika u škole.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)