EMBRION OD MATIČNIH ĆELIJA: Izraelski naučnici na pravom putu

I. Stanojević

18. 09. 2023. u 12:44

LjUDSKI embrion bez upotrebe sperme, jajne ćelije i materice? Nije utopija, ni budućnost, nego realnost. Naučnici Vajcmanovog instituta u Izraelu od matičnih ćelija stvorili su model embriona, star 14 dana. Njihov izum, piše Bi-Bi-Si, u stanju je i da oslobađa hormone, koji su, provereno je u laboratorijskim uslovima, dali pozitivan test na trudnoću!

ЕМБРИОН ОД МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА: Израелски научници на правом путу

Foto: Depositphotos

Pomešali su 120 ćelija i oko jedan procenat mešavine počeo je da formira strukturu koja podseća na ljudski embrion, ali nije identična sa njim. Svoj angažman, biolozi pravdaju potrebom da "pronađu etički način za proučavanje najranijih trenutaka našeg postojanja". Jer, nauka još slabo razume prvih nedelju dana razvoja fetusa, odlučujući period za spontane pobačaje i urođene mane, kaže profesor Džejkob Hana sa Vajsmanovog instituta.

Istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu "Nejčr", izraelski tim opisuje kao prvi kompletan model embriona, koji može da imitira sve ključne delove embriona u ranoj fazi razvoja. Matične ćelije od kojih je nastao model, imaju potencijal da postanu bilo koja vrsta tkiva u telu, ali se pokazalo da se drugi delovi embriona neće formirati ukoliko ih ne okružuju ćelije placente.

Ova saznanja mogla bi da poboljšaju uspeh vantelesne oplodnje, a modeli embriona upotrebljivi su za testiranje bezbednosti lekova za trudnice. Ne bi bilo etički, ni zakonito, a verovatno je i nemoguće stvoriti trudnoću uz pomoć modela embriona, sastavljenog od 120 ćelija, poručuju naučnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)