KATASTROFU IZAZVAO ČOVEK? Eksperti u Libiji tvrde da se strašna nesreća mogla sprečiti (FOTO/ VIDEO)

I. Stanojević

16. 09. 2023. u 06:30

DOK nezamislivo raste broj žrtava u Libiji i već je premašio 11.000, eksperti istražuju šta je presudilo da katastrofa bude toliko strašna.

КАТАСТРОФУ ИЗАЗВАО ЧОВЕК? Експерти у Либији тврде да се страшна несрећа могла спречити (ФОТО/ ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

UN su saopštile da "je većina smrtnih slučajeva u naglim poplavama koje su zahvatile Libiju mogla biti izbegnuta", a situaciju dodatno otežava činjenica da se humanitarni radnici bore da isporuče ključnu pomoć zemlji koja se guši u političkim podelama. Grad Derna leži na istoku zemlje koji kontroliše međunarodno nepriznata vlada. Posle pobune koju je podržao NATO i zbacivanje Moamera el Gadafija sa vlasti 2011. godine, javne službe u zemlji su se raspale.

Podeljena od 2014. godine između dve rivalske administracije, Libija se suočava sa teškom borbom i kad su u pitanju velike prirodne katastrofe. Usitnjena država učinila ju je nespremnom za poplave, kažu stručnjaci, i dodaju da to ometa i isporuku humanitarne pomoći. Dve vlade ne slažu se čak ni u broju poginulih i nestalih. Očajnički je potrebna pomoć, ali je i dalje nejasno kako će biti isporučena i distribuirana zbog svega ovoga.

- Za razliku od Maroka, koji je nedavno pretrpeo strahovit zemljotres sa oko 3.000 žrtava, katastrofu u Libiji ispisuje ljudska ruka, koja je umrljana krvlju stradalih u nezapamćenim poplavama - ocenjuje Anas el Gomati, direktor istraživačkog centra Instituta Sadek u Tripoliju. - Sistem je preopterećen, nije radio ni pre ove katastrofe. Problem nadilazi političke podele, ali istočnoj vladi nedostaje spremnost za reagovanje u vanrednim okolnostima.

Dan pre no što je došlo do katastrofe, kancelarija istočnog libijskog premijera Osame Hamada izdala je, doduše, upozorenje građanima Derne i okolnih gradova uoči očekivanih vremenskih uslova. MUP u Tripoliju je, takođe, izdao upozorenje tri dana unapred. Na tome se i završilo.

 

- Libija, čak i kada joj priđete iz njenih najnaprednijih gradova, kao što su Tripoli ili Bengazi, nije opremljena, što se sada i dokazalo - ističe Džalel Harčaui, saradnik specijalizovan za Libiju na Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge u Londonu. - Tragedija je utoliko veća jer su poplave pogodile najzapušteniju opštinu Derna.

Osim toga, od 1997. godine nijedan gradski plan nije sačinjen, pa su i neovlašćena naselja oko brane takođe uticala na protok vode. Raste zabrinutost da je stanje brana odigralo ulogu. Svetski mediji podsećaju da su obe brane koje su pukle bile potpuno zapuštene, jer se na njima od 1970. godine ništa nije popravljalo, niti se redovno održavalo.

Uzbuna

INŽENjER urbanističkog planiranja koji je radio u Libiji više od četiri decenije rekao je za Bi-Bi-Si da "brane nisu morale da se sruše, samo da je funkcionisao mehanizam za oslobađanje vode od ekstremnih padavina". Ni činjenica da je od 1942. godine Dernu pogodilo pet poplava, nažalost, nije zazvonila za uzbunu.

BONUS VIDEO - SMRTONOSNI TAJFUN POGODIO JUŽNU KINU: Dramatične posledice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)