SVE VIŠE OBOLELIH OD MAJMUNSKIH BOGINJA: Kina spremna da po potrebi uvede hitne mere

Tanjug

15. 09. 2023. u 14:53

KINA planira da se od 20. septembra bori protiv majmunskih boginja na isti način na koji to čini kada su u pitanju neke druge zarazne bolesti, poput virusa korona, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici te zemlje.

СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ ОД МАЈМУНСКИХ БОГИЊА: Кина спремна да по потреби уведе хитне мере

Foto: Shutterstock

U Kini je u avgustu otkriveno oko 500 slučajeva majmunskih boginja koje će se, kako je saopštila kineska Nacionalna zdravstvena komisija, lečiti u skladu sa protokolima kategorije B, u koju spadaju i kovid 19, HIV i SARS.

Ova kategorija podrazumeva da bi Kina mogla da uvede hitne mere, kao što su ograničavanje okupljanja, privremeno obustavljanje rada na poslu ili rada škola, ili zatvaranje određenih oblasti.

- Više od 20 provincija prijavilo je slučajeve majmunskih boginja u Kini od prvog uvezenog slučaja u septembru 2022. i početka lokalno prenosivih slučajeva u junu 2023. godine, što je pokrenulo stalne epidemije i 'skrivene' transmisije - navela je kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

U Kini su zarazne bolesti svrstane u tri kategorije, od kojih je najviša Kategorija A, kojom se vlastima daju ovlašćenja da stavljaju obolele i one koji su bili u bliskom kontaktu sa njima u karantin.

Kina je borbu protiv virusa korona, koja je spadala u kategoriju A, krajem 2022. godine svrstala u kategoriju B, nakon što su skoro tri godine na snazi bila stroga ograničenja, koja su podrazumevala zatvaranja celih gradova.

BONUS VIDEO:

PRINUDNO SLETANjE AVIONA NA NjIVU: Svi putnici su preživeli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?