ERDOGAN DOŠAO NA G20 DA LOBIRA ZA RUSKE ZAHTEVE? U kakvu misiju je Putin poslao turskog predsednika

Novosti Onlajn

09. 09. 2023. u 10:07

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan poziva lidere G20 da ispune neke od ruskih zahteva kako bi se nastavio „sporazum o žitu“, prenosi Blumberg .

ЕРДОГАН ДОШАО НА Г20 ДА ЛОБИРА ЗА РУСКЕ ЗАХТЕВЕ? У какву мисију је Путин послао турског председника

Foto: EPA/Profimedia/Shutterstock/ilustracija

- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poziva lidere zemalja G20 da zadovolje neke od ruskih zahteva kako bi se nastavio sporazum, koji je omogućio poboljšanje snabdevanja ukrajinskim žitom i smanjenje svetskih cena hrane - navodi se u saopštenju agencije.

Prema izvorima, Erdogan to postiže na zatvorenim sastancima sa liderima.

Prema rečima trojice turskih zvaničnika, Turska traži od svetskih lidera da pruže „pomoć u osiguranju ruske hrane i đubriva izvoza od strane Lloyd's of London“ i da poveže Moskvu sa međunarodnim platnim sistemom SVIFT.

Kako je prenela ruska diplomatska služba 24. avgusta, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa generalnim sekretarom UN  Antoniom Guterešom rekao da će se Rusija vratiti „sporazumu o žitu“ samo ako budu ispunjene sve obaveze prema ruskoj strani.

Sporazum o žitu okončan je 18. jula; Ruska Federacija je u ponedeljak obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma u ​​vezi sa Rusijom nisu ispunjeni, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja. Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvezao u sopstvene države, a da glavni cilj dogovora – snabdevanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke – nikada nije ostvaren.

Nakon prestanka Crnomorske inicijative za žito i ukidanja pomorskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove Crnim morem do ukrajinskih luka, od ponoći 20. jula 2023. godine, smatraće se potencijalnim prevoznicima vojnog tereta i smatraće se umešani u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“ - Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)