ŠOLCOV REJTING U SLOBODNOM PADU: Nesloga u vladi "jede" popularnost nemačkog kancelara

I. Stanojević

04. 09. 2023. u 17:10

PROCEP unutar vladajuće "semafor koalicije" u Berlinu sve je dublji. Gotovo da ne postoji nijedna tema oko koje postoji saglasnost, a sve brojniji pokušaji Zelenih i liberala da, udruženi, proteraju svoje agende u Bundestag uspevaju, uprkos protivljenju trećeg točka, socijaldemokrata. Posledica toga, neminovno je, sunovrat rejtinga vlasti u Berlinu, kao i samog kancelara Olafa Šolca. Poverenje u njega i postavu na vlasti ima samo četvrtina Nemaca!

ШОЛЦОВ РЕЈТИНГ У СЛОБОДНОМ ПАДУ: Неслога у влади једе популарност немачког канцелара

Foto: Profimedia/Ilustracija

Gotovo očajnički pokušaj šefa nemačke vlade da, okupljanjem članova svog kabineta, izgladi barem deo sukoba, nije dao željene rezultate. Šolc sada mora, ubrzano, da smišlja novu taktiku kako da pridobije najpre svoje koalicione partnere, zatim parlament, a onda i biračko telo. Budući da su naredni parlamentarni izbori već dogodine, vremena nema u izobilju, instrumentarijum je sve oskudniji, manevarski prostor sve uži.

Veoma je upitan opstanak socijaldemokrata na vlasti i sve više ljudi u ovoj zemlji priželjkuje povrata demohrišćana na državno kormilo. U tom, sada opozicionom taboru, međutim, situacija je, takođe, nevesela. Glavni adut ove partije, bavarski premijer Markus Zeder, suočava se i sam sa padom rejtinga. Muke po Zederu, koji je i na prošlim izborima bio viđen za saveznog kancelara, ali se nije kandidovao na stranačkom nivou, prepuštajući taj posao Fridrihu Mercu, sada se nastavljaju. Ovaj izuzetno popularni političar je, gotovo do juče, mnogo obećavao i njegova kandidatura za saveznog kancelara na izborima dogodine, bila je već svršena stvar.

Sve se promenilo, pošto je u najbogatijoj nemačkoj pokrajini izbila afera oko antisemitističkog pamfleta, koji je, tokom svojih gimnazijskih dana, napisao i delio vicepremijer Hubert Ajvanger (52), ministar ekonomije i Zederova desna ruka. Kriv je Ajvanger, ali se krivica preliva i na Zedera, iako on neprekidno ponavlja da "u Bavarskoj za antisemitizam nema mesta".

Minulog vikenda, na stranačkom skupu, Zeder je potvrdio svoju odluku da Ajvangera neće pustiti niz vodu, nego će mu pružiti drugu šansu. To je izazvalo kišu kritika političara i baze Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske partije demohrišćana koja postoji samo u ovoj pokrajini. Kako će Zeder da izvadi kestenje iz vatre, ostaje da se vidi.

Muke i s džogiranjem

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc (65) pao je dok je džogirao i zadobio modrice na licu, zbog čega je otkazao sastanke planirane za minuli vikend. Vlada u Berlinu je saopštila da je nemački lider doživeo malu sportsku nezgodu i da je otkazao sastanke u saveznoj pokrajini Hesen, u kojoj se, 10. oktobra, održavaju lokalni izbori. Šolc je juče objavio na društvenim mrežama svoju fotografiju s povezom na oku, uz komentar da je "uzbuđen zbog reakcija". Zahvalio je na željama za oporavak, dodajući da "povreda izgleda gore nego što zapravo jeste".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)