BRITANSKI MEDIJ BLOKIRAO ČET BOTA: Nema više besplatnih informacija za OpenAI

Novosti online

02. 09. 2023. u 23:04

BRITANSKI medij Gardijan blokirao je kompaniju „OpenAI“ da prikuplja informacije kako bi unapređivala svoje proizvode, poput čet dži-pi-ti bota (ChatGPT).

БРИТАНСКИ МЕДИЈ БЛОКИРАО ЧЕТ БОТА: Нема више бесплатних информација за OpenAI

Foto Shutterstock

Zabrinutost da kompanija nedozvoljeno koristi sadržaj kako bi stvarala i unapređivala svoje proizvode veštačke inteligencije dovela je do toga da su mnogi umetnici, predstavnici kreativnih industrijskih grana i mediji pozvali da se uvedu mere kako bi se zaštitila njihova intelektualna svojina. Gardijan je potvrdio da je sprečio „OpenAI“ da pomoću svog softvera prikuplja sadržaj sa sajta britanskog lista.

Generativna veštačka inteligencija, koja obuhvata proizvode koji stvaraju veoma ubedljiv tekst, foto i audio sadržaj uz prostu ljudsku naredbu, zadivila je javnost od kako je napredna verzija ChatGPT-ja predstavljena prošle godine.

Tehnologija iza ChatGPT i sličnih četbotova se „trenira“ tako što se hrani ogromnim količinama podataka sa interneta, uključujući novinske članke, što omogućava ovim oruđima da po naredbi stvaraju sadržaj, ali i da predvide najverovatniju reč ili rečenicu koju će korisnici da ukucaju.

Kompanija „OpenAI“ najavila je u avgustu da će omogućiti sajtovima da blokiraju njen softver da pristupi sadržaju, mada to ne obuhvata sav prethodno uzet sadržaj. Neki sajtovi već su se odlučili na taj potez.

-Prikupljanje intelektualne svojine sa Gardijanovog sajta u komercijalne svrhe je, i uvek će biti, suprotno našim pravilima, naveli su iz britanskog lista.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!