REFORMA PREŽIVELA PROTESTE: Pojedinosti francuskog penzijskog zakona, u penziju već sa 58 godina

Toliko osporavana penzijska reforma u Francuskoj stupila je juče zvanično na snagu. Više meseci protesta, narodnog bunta, zapaljenih automobila i polupanih izloga nisu uspeli da pokoloebaju vlast. Protiv reforme bilo je više od devedeset odsto zaposlenih.

РЕФОРМА ПРЕЖИВЕЛА ПРОТЕСТЕ: Појединости француског пензијског закона, у пензију већ са 58 година

Foto: Goran Čvorović

Najvažnija stavka iz reforme sadržana je u famoznom članu 7, i podrazumeva postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju, sa 62 na 64 godine. Granica će se povećavati do 2030. godine.

Zakon stupa na snagu četiri i po meseca pošto je faktički proguran u skupštini, bez glasanja, korišćenjem posebnih mogućnosti koje pruža francuski Ustav. S druge strane, glasalo se o poverenju vladi, a premijerka Elizabet Born je tada zamalo sačuvala fotelju.

Od juče, svim Francuzima rođenim 1961. godine, biće potrebno 62 godine i tri meseca života za odlazak penziju. Nova tri meseca biće dodata sledeće godine, za one rođene 1962. Istovremeno, povećavaće se potreban broj godina radnog staža, za punu penziju. Dizaće se do 43 godine rada, progresivno, do 2027. To znači da će zaposleni rođeni 1965. godine biti prvi koji će morati da rade toliko.

Takođe, 67 godina života je granica pre koje se neće umanjivati puna penzija.

I pored ovih promena, Francuzi su među onim evropskim nacijama koje će najmanje da rade da bi otišli u penziju. Ipak, socijalno nasleđe je ovde izuzetno jako, a kultura protesta veoma razvijena, pa su se Francuzi ipak izborili za određene pogodnosti u novom zakonu. Tako će svi koji su počeli da rade između 20 i 21 godine života, moći i dalje da idu u penziju sa 63 godine, oni koji su se zaposlili pre dvadesete sa 62, a pre osamnaeste, kada napune 60. Ko se zaposlio pre šesnaeste, prvu penziju će primiti kada bude oduvao 58 svećica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!