PRONAĐEN NESVAKIDAŠNJI ZID U PERUU: Iznenađenje za arheologe (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 08. 2023. u 08:00

U SEVERNOM delu Perua otkriven je drevni polihromni zid za koji arheolozi tvrde da je star više od četiri hiljade godina, kao i da je bio deo ceremonijalnog hrama.

ПРОНАЂЕН НЕСВАКИДАШЊИ ЗИД У ПЕРУУ: Изненађење за археологе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Twitter/@trahadjojo

Na zid su farmeri prvi put naišli 2020. godine tokom žetve.


Nakon toga organizovano je iskopavanje nakon čega se radilo na utvrđivanju porekla zida, rekao je arheolog Feren Castiljo, vođa istraživačkog projekta u obalnoj regiji La Libertad.

- Tri godine kasnije započeli smo novi postupak čiji rezultati su nam pokazali njegovu starost... Danas smo sigurni da je to zgrada izgrađena tokom pretkeramičkog razdoblja (početno razdoblje andskih civilizacija), pre između 4000 i 4500 godina - rekao je Castiljo.

Ostaci drevne građevine otkriveni su u dolini Viru oko 480 kilometara severno od Lime.

Procenjuje se da je zid visok oko tri metra, a na njemu su trouglaste geometrijske linije s povremenim nijansama crvene i žute, dodao je Castiljo.

 - Najvažniji deo sigurno je bio pretkeramički hram s ognjištem u središtu koje ćemo verovatno moći da iskopamo kasnije - istakao je on.

Na severu Perua nalaze se drevni ceremonijalni kompleksi poput Karala, koji je star oko 5000 godina, prenosi Rojters.

Tamo su i misteriozne gigantske linije Naske iscrtane u pustinji pre više od 1500 godina u regiji Ika.

Najvažnije arheološko središte u Peruu su ruševine Maču Pikčua koje se nalaze u regiji Kusko, i koje predstavljaju ostatak carstva Inka koje je pre 500 godina dominiralo južnim delom kontinenta i protezalo se od južnog Ekvadora i Kolumbije do središnjeg Čilea.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

TRAŠNA EKSPLOZIJA U RUMUNIJI: Vatra progutala pumpu - jedna osoba poginula, veliki broj povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024