JAPANCI KIPTE OD BESA: Uputili protest protiv lansiranja balističke rakete od strane Severne Koreje

Đ.G.

23. 08. 2023. u 22:48

JAPAN je protestovao Severnoj Koreji zbog lansiranja balističke rakete, rekao je Hirokazu Macuno, generalni sekretar vlade Japana na hitno sazvanoj konferenciji za novinare.

ЈАПАНЦИ КИПТЕ ОД БЕСА: Упутили протест против лансирања балистичке ракете од стране Северне Кореје

Foto: Toru Hanai/Pool Photo via AP

- Akcije Severne Koreje, uključujući kontinuirano lansiranje raketa, ugrožavaju mir i bezbednost naše zemlje, regiona i svetske zajednice. Takva lansiranja, čak i ako su usmerena na lansiranje satelita, krše rezolucije Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju Severnoj Koreji da lansiranje pomoću balističkih tehnologija. Uprkos brojnim pozivima da se ne lansira, ovo lansiranje predstavlja problem u smislu bezbednosti plovidbe i života stanovništva. Japan snažno protestuje protiv Severne Koreje i najoštrije osuđuje - rekao je Macuno.

On je takođe rekao da je japanski premijer Fumio Kišida dao instrukcije da se prikupe informacije u vezi sa lansiranjem rakete. Do ovog sata nije zabeležena nikakva šteta na avionima ili brodovima, rekao je Macuno.

Ranije je saopšteno o lansiranju, verovatno, balističke rakete iz Severne Koreje. U južnoj japanskoj prefekturi Okinava izdato je upozorenje za vazdušni napad. Tada je objavljeno da je severnokorejski projektil nadleteo teritoriju Japana ka Tihom okeanu, upozorenje o vazdušnom napadu je otkazano.

Južna Koreja najavila lansiranje rakete-nosača. Severna Koreja je ranije upozorila Japan na nameru da lansira satelit od 00:00 časova 24. avgusta (18:00 23. avgusta po moskovskom vremenu), prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)