BROD „PROGRES MS-24“ POLETEO SA KOSMODROMA BAJKONUR: Za dva dana će se približiti Međunarodnoj kosmičkoj stanici (VIDEO)

Novosti online

23. 08. 2023. u 14:05

RAKETA-NOSAČ „Sojuz-2.1a“ sa teretnim brodom „Progres MS-24“ poletela je sa platforme 31 sa kosmodroma Bajkonur, prenosi „Roskosmos“.

БРОД „ПРОГРЕС МС-24“ ПОЛЕТЕО СА КОСМОДРОМА БАЈКОНУР: За два дана ће се приближити Међународној космичкој станици (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/t.me/roscosmos_gk /10577

U ranim jutarnjim satima u 3.10 je poletela raketa-nosač „Sojuz-2.1a“ sa teretnim brodom „Progres MS-24“. Nakon devet minuta se brod odvojio od trećeg nivoa rakete.

Za dva dana će se „Progres“ približiti Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Spajanje sa službenim modulom „Zvezda“ planirano je za 5.50 časova 25. avgusta.

Raketa-nosač je nakon nekoliko minuta izvezla teretni brod u orbitu.

Na raketi se nalaze crteži koji su posvećeni 300. godišnjici Jekaterinburga i stogodišnjici konstruktora međukontinentalnih balističkih raketa i kosmičkih aparata Vladimira Utkina.

Brod „Progres MS-24“ bi trebalo da isporuči na MKS oko 2.500 kilograma tereta, među kojima je 500 kilograma goriva, 420 litara vode za piće, 40 kilograma komprimovanog azota, kao i oko 1.535 kilograma različite opreme i materijala koji će biti korišćeni za eksperimente. Osim toga, brod će isporučiti hranu za ruske kosmonaute.

U službi za psihološku podršku ruske posade su saopštili da će na molbu kosmonauta „Roskosmosa“ Sergeja Prokopjeva na MKS biti poslata lutka vanzemaljca, heroja iz naučnofantastičnog filma „E.T. Vanzemaljac“ Stivena Spilberga.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

TERETNI SVEMIRSKI brod Progres MS-22 se odvojio sa Međunarodne svemirske stanice: Misija završena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Hitno se seli 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!