IRANCI I AMERIKANCI ZAPLENILI TANKERE: Nema prevoza nafte za suparnike

Tanjug

20. 08. 2023. u 22:00

TANKER u američkom vlasništvu, za koji se sumnja da prevozi iransku sirovu naftu, što je zabranjeno na osnovu sankcija uvedenih Iranu, iskrcao je danas svoj teret u blizini američke države Teksas, pokazuju podaci o praćenju brodova koje je analizirao AP.

ИРАНЦИ И АМЕРИКАНЦИ ЗАПЛЕНИЛИ ТАНКЕРЕ: Нема превоза нафте за супарнике

Foto: Tanjug/AP Photo

Podaci pokazuju da je tanker Suez Rajan, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva, započeo višesatni transfer nafte na drugi tanker MR Eufrat, u blizini Galvestona, oko 70 kilometara jugoistočno od Hjustona u Teksasu.

Analitičari veruju da su teret sa tankera Suez Rajan verovatno zaplenili američki zvaničnici, iako jutros nije bilo javno objavljenih sudskih dokumenata o tome.

U međuvremenu, Iran je zaplenio dva tankera u blizini Ormuskog moreuza, uključujući i jedan sa teretom za američku naftnu kompaniju Ševron korp.

Iran pokušava da izbegne sankcije i nastavi da prodaje svoju naftu u inostranstvu, dok SAD i njihovi saveznici plene iransku naftu od 2019. godine.

Tanker Suez Rajan je u vlasništvu kompanije iz Los Anđelesa, a grupa United Against Nuclear Iran saopštila je u februaru 2022. godine da sumnja da je tanker prevozio naftu sa iranskog ostrva Karg, glavnog iranskog terminala za distribuciju nafte u Persijskom zalivu.

Iranski nuklearni sporazum sa svetskim silama iz 2015. godine omogućio je da Iran slobodno prodaje naftu na međunarodnom tržištu, ali 2018. godine tadašnji predsednik SAD Donald Tramp jednostrano se povukao iz sporazuma i ponovo uveo američke sankcije.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)