RUSKI PROTIVVAZDUŠNI SISTEM GIBKA-S: Testiranje u pravim borbenim uslovima u Ukrajini

P. Z. S./armyrecognition.com

19. 08. 2023. u 21:33

PREMA izveštajima ruskih medija, Gibka-S, raketni sistem zemlja-vazduh kratkog dometa (SAM) koji je razvio Konstruktorski biro JSC, raspoređen je i trenutno se procenjuje u Ukrajini.

РУСКИ ПРОТИВВАЗДУШНИ СИСТЕМ ГИБКА-С: Тестирање у правим борбеним условима у Украјини

Foto printskrin jutjub toparmi



Rostek je u intervjuu razgovarao o povratnim informacijama dobijenim od postavljanja sistema i potvrdio njihovu tekuću tehničku podršku za ove SAM-ove, a timovi su posetili ukrajinsku liniju fronta radi pomoći.

Sistem Gibka-S je integrisan u vozilo Tigr-M i dizajniran je za suzbijanje različitih vazdušnih pretnji, uključujući avione, helikoptere, bespilotne letelice, krstareće rakete i sisteme visokog preciznog naoružanja. Dizajniran je da odgovori na pretnje na malim i ekstremno malim visinama, bez obzira na doba dana ili uslove vidljivosti. Sistem je opremljen sa četiri rakete, sa opcijama kao što su raketa Igla, Igla-S ili Verba.

Tigr-M je varijanta standardnog ruskog lakog taktičkog vozila 4k4 Tigr. Proizvodi ga ruska odbrambena kompanija Arzamas Machinery-Plant i ima kapacitet da transportuje do 10 pešadinaca. Funkcioniše i kao oklopni transporter i kao teretno vozilo. Tigr-M pokreće dizel motor ruske proizvodnje JaMZ-5347-10, koji može da dostigne maksimalnu brzinu do 140 km/h i da pređe operativni domet od 1.000 km. Takođe je opremljen centralnim sistemom za naduvavanje guma i sistemom za gašenje požara u motornom prostoru.

PVO SISTEM

9K38 Igla (SA-18 Grouse) je prenosivi protivvazdušni odbrambeni sistem (MANPADS) poreklom iz Sovjetskog Saveza. Uveden u upotrebu 1981. godine, uključuje infracrveni sistem navođenja sa dvostrukim talasnim opsegom. Raketa ima težinu od 10,8 kg i može se pohvaliti operativnim dometom koji varira u različitim verzijama: Igla-1 sa dometom od 5,0 km, Igla sa 5,2 km i SA-24 Igla-S do 6,0 km. Sposoban je da gađa avione koji lete brzinom do 570 m/s i dostigne plafon leta od 3,5 km.

9K333 Verba predstavlja četvrtu generaciju ruskih MANPADS-a i uveden je u upotrebu 2014. Sa težinom od 17,25 kg, raketa Verba je izrazito opremljena trokanalnim optičkim tragačem, koji funkcioniše u ultraljubičastom, bliskom infracrvenom i srednjem infracrveni spektri. Ovaj napredni tragač poboljšava sposobnost Verbe da razlikuje stvarne mete i mamce, minimizirajući podložnost protivmerama. Raketa može efikasno da gađa ciljeve koji lete brzinom do 500 m/s. Nudi operativni domet od 500m do 6.500m i može da gađa avione na visinama u rasponu od 10m do 4,5km.

Testiranje nove vojne opreme, kao što je Gibka-S, u stvarnim borbenim operacijama pre masovne proizvodnje je standardna procedura u vojnom razvoju. Dok laboratorijski testovi i testovi kontrolisanog okruženja daju početne podatke o sposobnostima sistema, stvarni borbeni scenariji nude drugačiji skup uslova sa kojima bi se oprema mogla suočiti. Terensko testiranje u ovim uslovima može otkriti kako oprema funkcioniše pod različitim borbenim uslovima.

Foto printskrin jutjub toparmi

U ovim stvarnim uslovima, mogu se pojaviti potencijalne ranjivosti ili nedostaci u opremi. To se može odnositi na izdržljivost, funkcionalnost ili korisnički interfejs.

Identifikovanje ovih problema pre masovne proizvodnje omogućava modifikacije, osiguravajući da oprema ispunjava potrebne standarde. Pored toga, povratne informacije vojnika i operatera koji koriste opremu u borbi mogu se koristiti za poboljšanje njenog dizajna i funkcionalnosti.

Iz ekonomske perspektive, rešavanje problema pre velike proizvodnje može biti isplativije od postprodukcijskih modifikacija. Štaviše, testiranje u borbenim scenarijima pruža podatke o tome kako se nova oprema integriše sa postojećim vojnim taktikama i strategijama. Ovo može izvesti sva potrebna taktička prilagođavanja.

Poverenje vojnika u njihovu opremu je od suštinskog značaja za operativnu efikasnost.

Saznanje da je njihova oprema prošla testiranje u borbenim scenarijima može uticati na njihov nivo poverenja. Borbeno testiranje takođe omogućava poređenje između nove opreme i postojeće opreme ili opreme protivničkih snaga, pružajući jasnije razumevanje njenih sposobnosti. Konačno, u borbi, nova oprema će često morati da radi u sprezi sa drugim sistemima, bilo da su to komunikacioni alati, drugo oružje ili vozila. Testiranje osigurava da je nova oprema kompatibilna sa ovim sistemima, osiguravajući nesmetan rad na terenu.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!