RUSIJA PREDSTAVILA „MIKROTALASNI TOP“: Oruđe postavljeno na Listva MCV za borbu protiv ukrajinskih protivtenkovskih mina (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

18. 08. 2023. u 20:33

IAKO su ruski borbeno ojačani i sofisticirani borbeni avioni i zemaljski sistemi u centru pažnje na Forumu Armija 2023, rusko vozilo za uklanjanje mina na daljinsko upravljanje (MCV) privuklo je pažnju specijalnom nadogradnjom mikrotalasnog topa.

РУСИЈА ПРЕДСТАВИЛА „МИКРОТАЛАСНИ ТОП“: Оруђе постављено на Листва МЦВ за борбу против украјинских противтенковских мина (ВИДЕО)

Foto printskrin Jutjub La Magra


Služba za štampu Holding kompanije Ruselektronika, koja je deo državne tehnološke kompanije Rostek, saopštila je da će vozilo za čišćenje mina Listva dobiti snažniji mikrotalasni top za efikasniju borbu protiv savremenih mina sa poluprovodničkom elektronikom, saopšteno je iz kompanije na Forumu Armija 2023., a preneo je TASS.

Istraživačko-proizvodno društvo Istraživački institut mernih instrumenata-Komintern Novosibirski kombinat i Fabrika instrumenata Kaskad, jedinica Ruselektronike, samostalno su izvršili inženjerske proračune za nadogradnju mikrotalasne jedinice daljinski upravljanog vozila za deminiranje „Lista“.

Modernizacija mikrotalasnog aparata će povećati gustinu fluksa snage emitovanog signala na oko 10 W/cm2 na udaljenosti od 50–80 metara.

-Ovo će povećati verovatnoću kritičnog oštećenja i uništavanja kako ranije korišćenih improvizovanih eksploziva, tako i savremenih IED uređaja koji sadrže poluprovodničke elektronske elemente, saopštila je služba za štampu.

Mikrotalasno oružje je oružje usmerene energije čija je upotreba već nadaleko poznata u Rusiji. U suštini, usmereno mikrotalasno energijsko oružje na fokusira elektromagnetno zračenje na metu pretvaranjem energije iz izvora energije, kao što je motor vojnog vozila, u energiju zračenja.

Fokusirani mikrotalasi velike snage oštećuju mašineriju, posebno elektroniku, bez nanošenja štete ljudima koji su u blizini. Zbog toga nekoliko naprednih vojski širom sveta, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, sve više razvijaju i usvajaju DEV, koji su jeftiniji, precizniji i izazivaju malu ili nikakvu kolateralnu štetu.

Ovaj novi mikrotalasni top biće posebno efikasan protiv mina sa poluprovodničkim komponentama. Bilo je izveštaja da je Ukrajina raspoređivala rakete sa „rasipajućim“ protivtenkovskim minama protiv ruskih formacija, uključujući sa magnetnim upaljačem.

Stručnjaci Ruselektonike koji nadgledaju nadogradnju i ugradnju mikrotalasnog topa takođe razmatraju prelazak na direktan pogon rotacionog mehanizma za podršku mikrotalasne jedinice kako bi se povećala preciznost pozicioniranja zračeće antene na osnovu merenja azimuta.

Pres-služba je takođe navela planove za nadogradnju stanice za ometanje naprednijom jedinicom većeg kapaciteta sa propusnim opsegom do 6.000 MHz i opremanje daljinski kontrolisanog vozila za uklanjanje mina „Lista“ automatizovanim sistemom za video nadzor.

Ovaj razvoj događaja dolazi kada su IED i mine postale problem za obe strane jer nastoje da uspore i kupe vreme da se osujeti napredovanje neprijatelja. U očekivanju ukrajinske kontraofanzive, Rusija je postavila mrežu protivtenkovskih mina i IED-ova duž linija fronta.

Nekoliko ruskih tenkova je uništeno prelaskom preko mina. U stvari, u nekoliko slučajeva, ruski operateri tenkova postali su predmet podsmeha na društvenim mrežama jer su video snimci koji su se pojavili na mreži prikazivali više tenkova koji se kreću u formaciji i prolaze (eksplodiraju) preko mina na istoj lokaciji u brzo se krećućući u nizu.


VOZILO ZA RAZMINIRANjE LISTVA

Vozilo za uklanjanje mina Listva koristi indukcioni modul za pretragu širokog raspona za pronalaženje eksploziva i mina. Elektromagnetno zračenje se koristi za onesposobljavanje eksploziva i mina koje imaju elektronske komponente. Elektronske komponente detonatora su ili zaglavljene ili uništene od strane vozila.

Listva je opremljena alatima za traženje eksploziva koji sadrži metal na udaljenosti od 100 metara i brzinom od 15 kilometara na sat. Modul za pretragu u više zona sa širokim rasponom na prednjoj strani ima 16 indukcionih senzora i elektromagnetne alate za svesnost situacije. Mine se mogu i ručno locirati ako je potrebno.

Prema javno dostupnim informacijama, postavljanjem mobilnih i fiksnih elektronskih uređaja za ometanje u radijus od 70 metara sprečava se eksplozija elektronskih ili daljinski upravljanih mina.

Snažna mikrotalasna emisija parabolične antene na vrhu vozila neutrališe elektronske mine bez nanošenja štete, a područje deminiranja je široko 50 metara. Listva nudi odbranu od daljinski detoniranih bombi. Za njihovo isključivanje se često koriste mobilni telefoni. Vozilo može proizvoditi električne impulse koji oponašaju mobilne telefone i drugu elektronsku opremu.

Lokalni ruski mediji su 2021. objavili da je vozilo spremno za nadogradnju i da će dobiti novu mikrotalasnu instalaciju sa povećanom snagom impulsa kako bi se povećao domet uništavanja eksplozivnih naprava. U to vreme, u izveštajima se navodi da je Rostek rekao: -Postoje planovi za modernizaciju mikrotalasne instalacije povećanjem pulsne snage za najmanje pet megavata. Osnovna namena Liste je otkrivanje minsko-eksplozivnih sredstava, uništavanje inženjerske municije i improvizovanih eksplozivnih naprava, rekao je Viktor Kladov, direktor za međunarodnu saradnju i regionalnu politiku Rosteka, na forumu Vojska 2021. „MDR može pružiti potpunu zaštitu za sledeći konvoj, zamenjujući celu sapersku jedinicu.

Posada, koja uključuje deminere (sapere), odlučuje da li će deminirati municiju ili izvršiti kontrolisanu eksploziju ako se otkrije mina pod pritiskom.

BONUS VIDEO - OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST: Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!