NEMAČKA OSTAJE U MRAKU Šolc: Ne možemo da priuštimo subvencije za struju

Novosti onlajn

17. 08. 2023. u 11:20

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc potvrdio je da država neće omogućiti subvencije za struju za industriju.

НЕМАЧКА ОСТАЈЕ У МРАКУ Шолц: Не можемо да приуштимо субвенције за струју

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, država ne može da priušti trajne subvencije na cene električne energije.

- To bi bilo ekonomski pogrešno, fiskalno neispravno i sigurno bi stvorilo pogrešne podsticaje - navodi Šolc, koji je pre nekoliko dana poručio da je od subvencija važnije trajno sniziti cenu električne energije.

Šolc je i ranije govorio o ovoj temi, pa je tako pre nekoliko meseci saopštio da je ključ za snižavanje cena energije za nemačku industriju povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministar ekonomije Robert Habek smatra da bi smanjena cena električne energije za industriju trebalo da važi u ograničenom vremenskom periodu za kompanije koje su posebno energetski intenzivne i koje su u velikoj meri izložene međunarodnoj konkurenciji.

Nemački industrijalci u više navrata su upozorili da su cene električne energije previsoke u poređenju sa drugim zemljama, što nemačku tešku industriju stavlja u, kako se navodi, strukturno nepovoljan položaj u odnosu na druge proizvodne centre, kao što su Sjedinjene Američke Države i Kina.

Nemačko ministarstvo privrede, na čelu sa Robertom Habekom, ranije je objavilo plan za subvencionisanu cenu od šest centi po kilovat satu do 2030. godine, ali je ministarstvo finansija Šolcove koalicione vlade odustalo od šeme subvencija, uz obrazloženje da se ne uklapaju u budžet.

BONUS VIDEO: ŠTRAJK U NEMAČKOJ - Socijalni radnici traže povećanje plata

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)