AMERIČKI VOJNIK TRAŽIO AZIL U SEVERNOJ KOREJI? Pentagon se svim silama trudi da ga vrati

Novosti onlajn

16. 08. 2023. u 07:46

SEVERNA Koreja je saopštila da vodi istragu o američkom vojniku Travisu Kingu koji je prešao demilitarizovanu zonu (DMZ) prošlog meseca, navodeći da je on izrazio spremnost da potraži utočište u Severnoj Koreji ili u trećoj zemlji, preneli su severnokorejski državni mediji.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИК ТРАЖИО АЗИЛ У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ? Пентагон се свим силама труди да га врати

Foto: Fejsbuk

To je prva potvrda statusa američkog vojnika koji je prešao liniju razgraničenja tokom obilaska Zajedničke bezbednosne zone 18. jula, navodi južnokorejska agencija Jonhap.

- Travis King je priznao da je odlučio da dođe u Severnu Koreju, jer se loše osećao zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci - izjavio je zvaničnik iz Pjongjanga za Korejsku centralnu novinsku agenciju.

- On je takođe izrazio spremnost da traži izbeglički status u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji ili trećoj zemlji, govoreći da je razočaran neravnopravnim američkim društvom - kazao je zvaničnik.

Pre nego što je prešao granicu, King je odslužio dva meseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.

Trebalo je da odleti u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da napusti aerodrom.

On je specijalista za izviđanje koji je bio u vojsci od januara 2021. godine i bio je u Južnoj Koreji u okviru rotacije američkih trupa.

Pentagon je danas saopštio da ne može da potvrdi navodne izjave američkog vojnika Travisa Kinga, koji je, prema pisanju državnih severnokorejskih medija, rekao da želi da zatraži utočište u toj ili nekoj drugoj zemlji.

Iz Pentagona je navedeno da ostaju fokusirani na siguran povratak vojnika koji je prošlog meseca preko demilitarizovane zone prešao iz Južne u Severnu Koreju.

- Naš prioritet je da dovedemo redova Kinga kući i da s tim ciljem radimo kroz sve raspoložive kanale - kaže se u saopštenju.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)