TRAMP PO KO ZNA KOJI PUT NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Evo za šta je sad "kriv" bivši američki predsednik

Tanjug

15. 08. 2023. u 07:32

VELIKA porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

ТРАМП ПО КО ЗНА КОЈИ ПУТ НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Ево за шта је сад крив бивши амерички председник

FOTO: Tanjug/AP

To je četvrta krivična prijava protiv Trampa i druga koja ga tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020. godine, objavio je Rojters.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis, nove su u nizu pravnih problema za Trampa koji je favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli optužnicu protiv Trampa i njegovih saradnika koja uključuje optužbe falsifikovanje i reketiranje.

Pored Trampa, optuženo je još 18 osoba, uključujući bivšeg Trampovog šefa kabineta Marka Medouza, kao i advokati Rudi Đulijani i Džon Istman.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv od 2. januara 2021. godine u kojem je Tramp navodno vršio pritisak na najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije Breda Rafenspergera da "pronađe" dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom.

Rafensperger je, kako se navodi, odbio da to učini.

Na veb-sajtu suda okruga Fulton bilo je objavljeno da je Tramp, između ostalog, optužen za ucenu državnih zvaničnika, zaveru za davanje lažnih izjava i zahtevanje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu".

U okrugu Fulton bile su jake mere bezbednosti oko sudnice u centru Atlante, a okupio se i veliki broj medijskih ekipa.

Tramp negira optužbe, navodeći da su sve optužbe protiv njega politički motivisane i da predstavljaju, kako navodi, "lov na veštice".

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!