ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST: Rusija oštro osudila teroristički napad na džamiju u Iranu

Đ. G.

14. 08. 2023. u 22:09

RUSIJA najoštrije osuđuje napad na džamiju u Iranu i potvrđuje svoju spremnost za dalje jačanje saradnje sa iranskim partnerima u oblasti borbe protiv terorizma, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ПРЕУЗЕЛА ОДГОВОРНОСТ: Русија оштро осудила терористички напад на џамију у Ирану

Foto: EPA

- Ruska strana odlučno osuđuje varvarski teroristički napad i izražava duboko saučešće porodicama čiji su rođaci i prijatelji suočeni sa ovom katastrofom. Nadamo se da će odgovorni za zločin biti kažnjeni - navodi se u poruci objavljenoj na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da, prema dostupnim podacima, među nastradalima nema ruskih državljana.

- Potvrđujemo našu spremnost da dalje razvijamo saradnju sa iranskim partnerima u oblasti borbe protiv terorizma - zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iranski mediji su u nedelju preneli da su dvojica terorista napala džamiju Šah Čerak, pri čemu je jedna osoba poginula, a osam je povređeno. Prema novinskoj agenciji Fars, odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa „ Islamska država “  - zabranjena u Ruskoj Federaciji.

Prema novinskoj agenciji Tasnim, jednog od napadača su ubili pripadnici policije, a drugog su uhvatili dva sata kasnije. Njegova fotografija kružila je društvenim mrežama i medijima. Kako navodi agencija, iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi razrešio je dužnosti svog zamenika za politička pitanja Mohameda Rezu Golamrezu odmah nakon početka istrage o terorističkom napadu na džamiju.

Ovo je drugi teroristički napad na džamiju Šah Čerak u Iranu. Prethodni je počinjen krajem oktobra 2022: tada je pet nepoznatih ljudi otvorilo vatru na teritoriju mauzoleja. Jedan od terorista uhvaćen je u noći napada. Iranski mediji su kasnije objavili da napadači nisu bili iranski državljani. U tom terorističkom napadu, prema pisanju medija, poginulo je 13 osoba, a 45 je povređeno. U julu je novinska agencija Tasnim javila da su pogubljena dva učesnika terorističkog akta počinjenog u oktobru prošle godine u mauzoleju Šah Čerak, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini