HUNTA PRKOSI PRITISKU: Situacija u Nigeru napeta, Ekovas pokušava danas da nađe diplomatsko rešenje

A.Vojinović

09. 08. 2023. u 23:00

POSLE zasad neostvarne pretnje vojnom reakcijom, koju je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja (Ekovas), uputila hunti ukoliko ne oslobodi zatočenog predsednika Nigera Mohameda Bazuma, lideri saveza spustili su loptu. Uoči današnjeg sastanka u Abudži govore o pronalasku diplomatskog rešenja, ali ni oružanu intervenciju ne isključuju. S druge strane, hunta ne namerava da popusti pod pritiskom i vrati vladu, već je, naprotiv, imenovala novog premijera, bivšeg ministra ekonomije Alija Laminasve sve do vojnog udara 2010. godine.

ХУНТА ПРКОСИ ПРИТИСКУ: Ситуација у Нигеру напета, Ековас покушава данас да нађе дипломатско решење

Foto: AP

- Ekovas i njen predsedavajući, predsednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu, radije biraju diplomatsko rešenje za situaciju u Nigeru umesto vojne intervencije. Njihova želja je da se situacija reši diplomatskim, a ne vojnim putem - rekao je Tinbuov portparol Ajuri Ngelale.

On je dodao da je Tinbu naredio da se uvedu nove sankcije Nigeru preko Centralne banke Nigerije, a na meti će biti entiteti i pojedinci koji su uključeni u vojni puč. Hunta je sitovremeno odbila da primi delegaciju predstavnika Ekovasa, Afričke unije i UN, koja je planirala da dođe u Nijamej. U pismu u koje je uvid imala agencija AFP, lideri vojske su rekli da bezbednost grupe ne može biti zagarantovana zbog gneva i revolta javnosti zbog sankcija Ekovasa.

A odluka hunte da zatvori vazdušnu prostor Nigera i deo granica zbog zaštite od potencijalnih vojnih intervencija dovela je do ometanja humanitarnih akcija Ujedinjenih nacija pomoći za više od četiri miliona ljudi.

- Humanitarci UN bore se da dostave zalihe lekova i hrane, koje su na izmaku, baš u trenutku kada regionalne sankcije potencijalno povećavaju broj ljudi kojima je pomoć potrebna - rekla je zvaničnica UN u Nigeru Luiz Obin.

Američki državni sekretar Entoni Blinken čuo se telefonom sa predsedikom Bazumom kome je preneo podršku SAD u pronalaženju rešenja za vraćanje situacije u Nigeru u demokratski poredak.

- SAD ponovo pozivaju da on i njegova porodica budu odmah oslobođeni - napisao je Blinken na "Iksu", bivšem "Tviteru".

No, svi dosadašnji apeli američkih zvaničnika, među kojima i predsednika SAD Džozefa Bajdena, kao i Blinkenove zamenice Viktorije Nuland, koja je lično došla u Niger da pregovara sa huntom, bili su bezuspešni. Docent političkih nauka na Univerzitetu u Sinsinatiju Aleksander Tarston izjavio je da bi SAD mogle da pronađu način za suživot sa huntom, ukoliko bi to bilo u interesu Vašingtona.

Pokret protiv hunte

BIVŠI vođa pobunjenika u Nigeru Risa Ag Bula formirao je politički pokret protiv hunte pod nazivom "Savet otpora za Republiku". Bula je saopštio da njegov pokret želi da vrati na vlast predsednika Bazuma i da podržava Ekovas i druge međunarodne snage kojima je cilj povratak ustavnog poretka u Nigeru. Dodao je da se nekoliko nigerijskih političara pridružilo grupi, ali da zbog bezbednosti nisu mogli da otkriju o kome je reč.

Senatori pisali Makronu

GRUPA od 94 francuskih senatora uputila je otvoreno pismo premijeru Emanuelu Makronu u kom su izrazili nezadovoljstvo zbog neuspeha politike francuske vlade u Africi. Senatori su pismo objavili u listu "Figaro" ističući da je porast antifrancuskog raspoloženja na kontinentu rezultat toga što Pariz nije uspeo da sarađuje sa zemljama na vojnom, političkom i kulturnom frontu. Pozvali su Makrona da preispita politiku u Africi, koju su opisali kao prijateljski kontinent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAVROV OTKRIO NEPOZNATE DETALJE RAZGOVORA PUTINA I SIJA: Tiče se globalne bezbednosti, kineski lider pokrenuo inicijativu