NE ZNA SE KO SVE POLAŽE PRAVO NA OVO OSTRVO: Kina i Filipini u klinču

Tanjug

07. 08. 2023. u 10:02

KINA je danas poručila Filipinima da uklone svoj usidreni ratni brod sa koralnog ostrva Drugi Tomasov greben u Južnom kineskom moru, nakon što je tokom vikenda pomoću vodenih topova blokirala prolazak dva filipinska vojna broda za snabdevanje, u okviru težnji obe zemlje da demonstriraju polaganje prava na to ostrvo.

НЕ ЗНА СЕ КО СВЕ ПОЛАЖЕ ПРАВО НА ОВО ОСТРВО: Кина и Филипини у клинчу

Foto: Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP

Predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi izjavio je danas da ta zemlja nastavlja da demonstrira svoj suverenitet i teritorijalna prava, uprkos izazovima u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

Filipini su optužili kinesku obalsku stražu da je blokirala i gađala vodenim topovima filipinski vojni brod za snabdevanje u, kako je navedeno, rutinskoj misiji rotacije snaga i snabdevanja, a Kina je ranije saopštila da je Filipinima poručila da ne šalju brodove u Drugi Tomasov greben i da ne šalju ratnim brodom "građevinski materijal koji se koristi za popravku i pojačanje velikih razmera".

Filipini su 1999. namerno usidrili ratni brod da bi stekli pravo na Drugi Tomasov greben, potopljeni greben koji je deo ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, a Kina je tokom vikenda saopštila da ima "neosporan" suverenitet nad tim područjem.

Kina tvrdi da polaže pravo na suverenitet nad ostrvom Spratli, koje se sastoji od mnogih ostrvaca, obala grebena i plićaka, i koje leži u centru Južnog kineskog mora i duž glavnih brodskih puteva.

Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini takođe tvrde da polažu pravo na to ostrvo.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!