"ZAHUKTAVA" SE U NIGERU: Francuska počinje evakuaciju svojih građana

Novosti online

01. 08. 2023. u 10:42

FRANCUSKA će danas početi da evakuiše svoje državljane iz Nigera, kao i državljane Evropske unije, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ЗАХУКТАВА СЕ У НИГЕРУ: Француска почиње евакуацију својих грађана

Foto: AP

Ministarstvo je navelo da s obzirom na situaciju u Nijameju, napad na francusku ambasadu u nedelju i činjenicu da je vazdušni prostor zatvoren, Francuska počinje evakuaciju svojih i građana iz drugih evropskih država koji žele da napuste Niger.

Prema sajtu francuskog Ministarstva spoljnih poslova, u Nigeru je prošle godine bilo manje od 1.200 francuskih državljana.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

U međuvremenu, Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS, obuhvata 15 zemalja regiona) zatražila je od učesnika vojnog puča u Nigeru da u roku od nedelju dana oslobode predsednika Mohameda Bazuma i vrate zemlju u ustavne okvire, zapretivši vojnom intervencijom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa