RAT U UKRAJINI Vašington: Rusi su spremni da se vrate sporazumu o žitu; Moskva: Da, ali ispunite uslove

Novosti online

01. 08. 2023. u 08:00 >> 23:59

RAT u Ukrajini ušao je 524. dan. Kijevske snage su tokom noći izvele napad na Moskvu i Moskovsku oblast sa tri bespilotne letelice. Ruski patrolni brodovi uništili su tri ukrajinska bespilotna čamca koja su pokušala da ih napadnu u Crnom moru.

РАТ У УКРАЈИНИ Вашингтон: Руси су спремни да се врате споразуму о житу; Москва: Да, али испуните услове

Foto AP

UN obaveštene o navodnoj spremnosti Rusije da se pregovara o sporazumu o žitu

Stalna predstavnica SAD u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da su „države obaveštene” o navodnoj spremnosti Ruske Federacije da se vrati diskusiji o sporazumu o žitu.

- Rečeno nam je da su oni (Rusi) spremni da se vrate razgovorima - rekla je ona na konferenciji za novinare povodom preuzimanja SAD predsedavanjem Savetom bezbednosti UN u avgustu.

- Još nisam videla nijedan dokaz za to - istakla je ona.

Međutim, prema rečima Tomas-Grinfilda, male su šanse za povratak sporazumu.

- I dalje se nadam, ali ima malo nade za to - rekla je ona.

Komentarišući ove navode, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Moskva spremna odmah da se vrati sporazumu o žitu, ali tek nakon što se ispune ruski uslovi.

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Eksplozije su odjeknule u Harkovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

UN se protivi napadima na civilnu infrastrukturu

UN se protive napadima na civilnu infrastrukturu i žele da oni prestanu, rekao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN na brifingu, komentarišući najnovije napade ukrajinske bespilotne letelice na Moskvu.

- Nemamo informacije iz prve ruke o slanju bespilotnih letelica. Ali jasno je da smo protiv bilo kakvih napada na civilne objekte, gde god da se izvode. Ako je, na primer, bilo (udara) na civilne objekte u Moskvi, mi smo protiv toga i želimo da to prestane - rekao je Hak.

Oborena bespilotna letelica kod Sevastopolja

Prema preliminarnim podacima, bespilotna letelica je oborena u području Kara-Koba, u Sevastopolju. Prilikom pada došlo je do eksplozije, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

Ispaljeno 17 ukrajinskih granata

Ukrajinske snage su za 15 minuta ispalile 17 granata na Donjeck, Makijevku i Jasinovatski okrug, dva lokalna stanovnika i jedno dete su ranjeni u Pantelejmonovki tokom granatiranja, navodi Telegram kanal DNR.

Ruska PVO uništila Mi-24

Ruska PVO uništila je helikopter Mi-24, Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštio je predstavnik službi za vanredne situacije regiona.

Prilepin postavljen za zamenika komandanta "Oplota"

Pisac Zahar Prilepin objavio je na svom Telegram kanalu da je postavljen za zamenika komandanta novog puka osnovanog na bazi bataljona Nacionalne garde „Oplot“.

- Dobio sam dužnost zamenika komandanta puka i kad završim sa lečenjem vratiću se u jedinicu - naveo je on.

On je dodao da se bataljon „Oplot“ proširuje na puk i dobija teško naoružanje.

Podsetimo, Prilepin je bio ranjen kada je 6. maja automobil u kojem se nalazio dignut u vazduh u Nižegorodskoj oblasti. Pisac je tada ranjen, a poginuo je njegov saborac Aleksandar Šubin, pripadnik bataljona „Oplot“.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Kijev je tokom noći izveo trima bespilotnim čamcima napad na ruske civilne transportne brodove, koji su plovili ka Bosforskom moreuzu;

- Brodovi ruske ratne mornarice odbili su pokušaj napada Kijeva na ruske civilne transportne brodove, koji su plovili ka Bosforskom moreuzu. Vojni brodovi, koji su pratili pomorski transport, otkrili su dronove i uništili ih;

- Oružane snage Rusije sprečile su aktivnost ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe na području naselja Terni u DNR;

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile tri napada ukrajinske vojske u pravcu Krasnog Limana;

- PVO sredstva Rusije tokom prethodnog dana presrela su 16 projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“, oborila 21 ukrajinski dron;

- Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na području naselja Staromajorsko u DNR i Zaporoškoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu uspešno odbile osam napada ukrajinske vojske, uključujući pored Belogorvke i Marjinke;

- Oružane snage Rusije uništile su na području Razdoljnog u DNR skladište municije 38. brigade morske pešadije Oružanih snaga Ukrajine;

- Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana u donjeckom pravcu izgubila preko 345 vojnika

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu više od 220 vojnika oklopno vozilo pešadije „bredli “, samohodni top „krab“,

- Oružane snage Ukrajine pokušale su tokom prethodnog dana ofanzivu u pet pravaca: u donjeckom, zaporoškom, krasnolimanskom, kupjanskom i južnodonjeckom pravcu.

Kremlj: Jasno da postoji pretnja nakon poslednjeg napada

Kremlj je saopštio da je jasno da postoji pretnja nakon poslednjeg napada dronom na Moskvu, u kojem je višespratnica u moskovskom poslovnom centru napadnuta drugi put za tri dana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo više da govori o tome, naveo je Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane nazvalo je najnoviji incident pokušajem ukrajinskog "terorističkog napada".

Gradske vlasti: U granatiranju Hersona poginuo lekar, ranjena medicinska sestra

U ruskom granatiranju Hersona pogođena je zdravstvena ustanova, lekar je poginuo, a medicinska sestra je ranjena, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko.

- Pogođena je jedna od zdravstvenih ustanova, poginuo je mlad lekar, koji je radio svega nekoliko dana, a ranjena medicinska sestra, za čiji se život sada bore lekari - naveo je Mročko na svom Telegram kanalu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zaharova uporedila metode ukrajinskih napada na Moskvu sa napadima 11. septembra u SAD

Terorističke metode koje kijevski režim koristi u napadima na Moskvu mogu se uporediti sa terorističkim napadima 11. septembra 2001. u Njujorku, smatra portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pogledajmo još jedan primer – 11. septembar, ‘kule bliznakinje’. Kolosalan broj žrtava, ali metodologija je ista. ‘Moskva siti’ je civilni objekat u kome se nalaze ne samo kancelarije, poslovni centar, već i stambeni prostori, veliki broj stanova, kao i administrativnih zgrada civilnog bloka, koje nemaju veze sa vojnim blokom - rekla je Zaharova u emisiji „Solovjov uživo“.

- Ista slika, koja kao da se ponavlja - istakla je ona.

FOTO: AP/Tanjug

Pušilin: Kleščejevka pod kontrolom ruskih snaga

Naselje Kleščejevka u predgrađu Artjomovska (Bahmut) se, prema poslednjim informacijama, nalazi pod kontrolom ruskih oružanih snaga, saopštio je v.d. lidera DNR Denis Pušilin.

- Kod Kleščejevke, posebno u zapadnom delu, presečeni su prilično ozbiljni pokušaji neprijatelja da prebaci rezerve i izvrši rotaciju, zato što su one neprijateljske jedinice koje su došle do visoravni već na izmaku snaga. Ali pokušaj je sprečen - objasnio je on.

Maročko: Otkrivene velike količine NATO oružja i municije

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana ruske snage su otkrile veliku količinu NATO oružja i municije i ono se sada analizira, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Ukrajina napala dronovima brodove Crnomorske flote

Ruski patrolni brodovi uništili su tri ukrajinska bespilotna čamca koja su pokušala da ih napadnu u Crnom moru, 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oružane snage Ukrajine noćas su bezuspešno pokušale da trima bespilotnim čamcima napadnu patrolne brodove ‘Sergej Kotov’ i ‘Vasilij Bikov’ Crnomorske flote. Ruski brodovi su kontrolisali plovidbu na jugozapadu Crnog mora, 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja. Prilikom odbijanja napada, sva tri neprijateljska bespilotna plovila uništena su vatrom iz standardnog naoružanja ruskih brodova - precizira se u saopštenju.

Foto: AP

Kijevske snage dronovima napale Moskvu

Kijevske snage su tokom noći izvele napad na Moskvu i Moskovsku oblast sa tri bespilotne letelice. Dve letelice su oborene, jedna je neutralisana sredstvima za elektronsko ratovanje i pala je na teritoriju Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedan dron, koji je izgubio kontrolu od efekata sredstava za elektronsko ratovanje, pao je na teritoriju kompleksa „Moskva siti“, dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da se jedan dron srušio na jednu od kula „Moskva sitija“, a da su još nekoliko oborile snage PVO. On je objasnio da su u udaru oštećena stakla na površini od 150 kvadratnih metara. Za sada nema informacija o žrtvama.

 

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)