KIJEV NEMA SNAGU: Na Zapadu se sve manje govori o potencijalnom uspehu ukrajinske kontraofanzive

Novosti online

28. 07. 2023. u 20:26

UKRAJINA pokušava da osveži svoju uglavnom neuspešnu kontraofanzivu, započinjući novu inicijativu u Zaporoškoj oblasti ranije ove nedelje.

КИЈЕВ НЕМА СНАГУ: На Западу се све мање говори о потенцијалном успеху украјинске контраофанзиве

Foto: Profimedia/Ercin Erturk / Anadolu Agency

Nakon šest nedelja izuzetno sporog napretka, Kijev i Vašington tvrde da će "druga faza kontraofanzive doneti intenzivnije napade na ruske položaje i da će ubrzati napredovanje ukrajinske vojske", piše "Hil".

- Ukrajina ima još dosta borbene moći koja nije iskorišćena u borbama - rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. "Nakon što se to dogodi, onda ćemo moći da procenimo rezultate kontraofanzive."

Državni sekretar Entoni Blinken je opisao borbe u Ukrajini kao "intenzivne" i naglasio da Kijev "ima dobre šanse da povrati značajne teritorije".

- Verujemo da ih oprema, obuka i saveti koje smo podelili sa Ukrajincima stavljaju u dobru poziciju - rekao je on tokom posete Novom Zelandu.

Rusija je potvrdila da su Ukrajinci sproveli nove akcije na jugu zemlje, kao i da je značajan deo njihove mehanizacije uništen u pokušaju kontraofanzive.

- Neprijatelj nije imao uspeha ni na jednom području sukoba. Svi pokušaji kontraofanzive su propali, neprijatelj je zaustavljen uz velike gubitke - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Dok pojedini analitari i dalje veruju da je značajniji napred u kontraofanzivi moguć, većina ipak smatra da će se ona okončati bez većih promena na liniji fronta, nakon čega bi konflikt mogao da postane zamrznut, piše "Hil".

Majkl O'Hanlon, saradnik Brukings instituta, rekao je za taj američki list da kontraofanziva za sada "napreduje sporo", i da će tako verovatno ostati i u budućnosti.

On je odbacio ukrajinski argument da oni još uvek "pažljivo ispituju ruske odbrambene linije i traže slabe tačke" kako bi napravili konkretniji napredak "kada ih budu pronašli".

- Skeptičan sam jer su, pre svega, imali mnogo vremena za ispitivanje i već su to radili. Drugo, nažalost, Rusi uvek mogu da ustupe malo teritorije ako moraju, kako bi ponovo uspostavili odbrambenu liniju. Dakle, ako primete veliki ukrajinski napredak u datom sektoru, onda je to oblast u kojoj prekrajaju liniju fronta i grade nove rovove i minska polja, a zatim se vraćaju na tu povučeniju poziciju. Problem sporog napredovanja je to što braniocu daje vremena da se prilagodi i ponovo uspostavi svoj sistem utvrđenja - rekao je on.

Ukrajinci su svoje napade fokusirali na grad Bahmut (Artjomovsk) u Donbasu i na Melitopolj i Berdjansk u Zaporoškoj oblasti.

Ipak, oni su nakon šest nedelja zvanične kontraofanzive uspeli da zauzmu tek oko 150 kvadratnih kilometara teritorije, navodi "Hil".

Taj list navodi i da se na Zapadu sve manje govori o potencijalnom uspehu ukrajinske kontraofanzive, a da su sve glasniji pozivi na uspostavljanje neke vrste "linije podele" i primirja nalik na ono koje je, bez formalnog mirovnog sporazuma, okončalo Korejski rat pre 70 godina.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo