POLJSKA KREĆE U DEFANZIVU? Formira se borbena jedinica između Rusije i Belorusije

Novosti Onlajn

24. 07. 2023. u 09:07

VARŠAVA će formirati inžinjerijski bataljon koji će biti raspoređen u gradu Avgustovu u Suvalskom koridoru koji se nalazi između Belorusije i ruske Kalinjingradske oblasti, saopštio je ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak na Tviteru.

ПОЉСКА КРЕЋЕ У ДЕФАНЗИВУ? Формира се борбена јединица између Русије и Белорусије

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- U Avgustovu će uskoro biti formiran inžinjerijski bataljon. To je još jedna vojna jedinica koju pravimo od nule i uveravam vas da neće biti poslednja - rekao je ministar.

Kako navodi poljski portal „fakt“, po dolasku u Avgustov Blaščak je pozvao mlade ljude da se pridruže novom bataljonu koji će, po njegovim rečima, početi sa regrutovanjem krajem godine.

Poljski državni zvaničnici su u više navrata izjavljivali da je najosetljiviji pravac, s vojne tačke gledišta, hipotetički „Suvalski koridor“ – deo teritorije u oblasti grada Suvalke na severoistoku Poljske, koji se nalazi između Belorusije i Kalinjingradske oblasti Rusije. Dužina tog koridora je oko sto kilometara.

Ranije je saopšteno da su vlasti Poljske odlučile da prebace borbene jedinice sa zapada na istok. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da poljski lideri, sudeći po svemu, računaju da pod zaštitom Severnoatlantske alijanse oforme koaliciju kako bi se umešali u ukrajinski sukob i otkinuli što veći komad kolača da bi povratili, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije – današnju Zapadnu Ukrajinu. Takođe je rekao da je dobro poznato da Poljaci maštaju i o beloruskim teritorijama.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)