"MI BRANIMO HRIŠĆANSKE KORENE" Orban napao Evropsku Uniju

Tanjug

22. 07. 2023. u 16:59

MAĐARSKI premijer Viktor Orban obnovio je danas napad na Evropsku uniju zbog sprovođenja, kako je rekao, "ofanzive LGBTQ ljudi", rekavši da će njegova vlada zaštititi hrišćanske korene zemlje.

МИ БРАНИМО ХРИШЋАНСКЕ КОРЕНЕ Орбан напао Европску Унију

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

U govoru na letnjem univerzitetu "Balvanjoš", u mestu Baile Tušnad, u Rumuniji, Orban je, takođe, rekao da se nada da će izbori za Evropski parlament koji se održavaju sledeće godine, ojačati vlade unutar evropskog bloka koje odbacuju "federalizam" koji predstavljaju Nemačka i Francuska, preneo je Rojters.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, 2021. je usvojio zakon o zabrani korišćenje materijala za koji se smatra da promoviše homoseksualnost i promene pola u školama, navodeći potrebu da se deca zaštite od "LGBTQ propagande" i time izazvao negodovanje EU. On se, takođe, sukobio sa Briselom oko drugih pitanja, uključujući vladavinu prava i reformu mađarskih medija i pravosuđa. EU je "ili imperija, ili (pojedinačne) nacije... Mi ne treba da gajimo iluzije: federalisti pokušavaju da nas istisnu", rekao je Orban.

- Oni su otvoreno želeli promenu vlasti (2022. godine) u Mađarskoj - istakao je Orban i dodao da to sada važi i za Poljsku. On je kazao da je ravnoteža između federalista i nacija koje ne žele da ustupe veća ovlašćenja Briselu poremećena kada je Britanija izašla iz bloka, a sada se samo Varšava i Budimpešta drže svog (antifederalističkog) stava.

BONUS VIDEO: VIŠE OD 10.000 GRAĐANA NA DOČEKU - Vučić i Orban se obratili narodu u Novom Sadu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić