RAT U UKRAJINI: Zelenski traži zasedanje NATO zbog situacije u Crnom moru; Kijev razvija svoj PVO (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

22. 07. 2023. u 07:12 >> 22:25

RAT u Ukrajini 514. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски тражи заседање НАТО због ситуације у Црном мору;  Кијев развија свој ПВО (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Zelenski traži zasedanje Saveta Ukrajina–NATO zbog situacije u Crnom moru

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je pozvao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove Savet Ukrajina–NATO u vezi sa situacijom u Crnom moru i žitnim koridorom.

Prema njegovim rečima, sastanak će biti održan tokom narednih nekoliko dana.

Tramp: Bezumno je čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je bezumno čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO.

- Informacije o tome da prosto razmatramo prijem Ukrajine u NATO u ovo vreme su potpuno bezumlje - rekao je Tramp u video-obraćanju.

Prema njegovim rečima, sadašnja američka administracija, na čelu sa Džozefom Bajdenom, uvlači SAD u treći svetski rat.

Američki oficir: Rusi bi u avgustu mogli da opkole Harkov

Ruska armija će uskoro uništiti poslednje ljudske rezerve Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor na svom blogu na Jutjubu.

- Neću biti začuđen ako Rusi opkole Harkov u avgustu. Čim se to dogodi, oni će se utvrditi oko grada i sačekaće napade poslednjih rezervi ukrajinske armije, koje će samleti isto kao i u južnom pravcu fronta - naveo je oficir.

On je dodao da će se sukob u Ukrajini završiti čim NATO izađe iz te zemlje i prestane da bude destabilišući faktor na granicama Rusije.

Ukrajina u tom slučaju treba da postane neutralna država, u prijateljskim odnosima s Moskvom i nezavisna od svih vojnih blokova, smatra Mekgregor.

UN žale zbog pogibije ruskog novinara

Ujedinjene nacije žale zbog pogibije dopisnika RIA Novosti Rostislava Žuravljova i izražavaju saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama, izjavio je za Sputnjik portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

On je ranije izjavio da saopštenja o tome da je Kijev počeo da koristi američku kasetnu municiju izazivaju zabrinutost, te da takvo oružje ne bi smelo da se koristi.

Lukašenko doputovao u radnu posetu Sankt Peterburgu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u radnu posetu Sankt Peterburgu, saopšteno je na beloruskom telegram-kanalu „Pul Prvog“.

Lukašenko će se u nedelju sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kijev tvrdi da razvija sopstvene PVO sisteme

Zamenik predsednika Komiteta za pitanja nacionalne bezbednosti Vrhovne rade Ukrajine Jegor Černev izjavio je da Kijev razrađuje sopstvene PVO sisteme srednjeg dometa.

- Imamo nove PVO sisteme, oni sada imaju srednji domet. To, naravno, nije analog 'patriotu', ili sistemima SAMP-T i Iris-T. Mislim da je to više kao 'Hawk', sistemi srednjeg dometa ukrajinske proizvodnje i izrade... Oni sada prolaze testiranja prilično uspešno. Rakete su već razrađene - rekao je Černev.

Ranije je sekretar Saveta za bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov priznao da ukrajinska vojska ne može da obori sve rakete, jer nema sredstva za to.

Lukašenko sutra u Moskvi razgovara s Putinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otputovao je u radnu posetu Rusiji, gde će se u nedelju sastati s ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopšteno je na beloruskom telegram-kanalu „Pul Prvog“.

 

Zelenski: Ukrajinskim snagama fali dalekometna artiljerija NATO-a

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinskim vojnicima nedostaje dalekometna artiljerija NATO-a, kao i da Kijev do sada nije uspeo da se dogovori sa saveznicima o njenim isporukama.

On je naveo da pitanje isporuka oružja zavisi od SAD.

- Oružanim snagama Ukrajine nedostaju borbeni avioni, kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu količine - rekao je Zelenski i dodao da će obuka ukrajinskih pilota za upravljanje zapadnim avionima početi u avgustu.

Zelenski je, takođe, naveo da je s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom telefonom razgovarao o situaciji u Crnom moru, o koracima neophodnim za uklanjanje blokade žitnog koridora i dejstvima za integraciju Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu.

Odbijen pokušaj ofanzive ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je odbijena, saopštio je lider zaporškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Tokom proteklog dana u tom pravcu protivnik je četiri puta pokušao da izvede ofanzivu. Svi napadi su odbijeni - napisao je Rogov na svom telegram-kanalu.

Ranije je saopšteno da ruska odbija novi napad Oružanih snaga Ukrajine u orehovskom pravcu i da su u toku žestoke borbe.

U Lavovu nedavno likvidiran veliki broj stranih plaćenika, ukupno od početka rata skoro 5.000

U raketnom udaru koji su ruske snage izvele na području Akademije kopnene vojske Ukrajine u Lavovu likvidiran je veliki broj poljskih i nemačkih plaćenika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden 6. jula visoko preciznim naoružanjem sa mora.

Ministarstvo je navelo i da od početka specijalne vojne operacije ukupno likvidirano 4.990 stranih plaćenika, dok je još 4.910 plaćenika pobeglo područja gde se vode borbe i napustilo Ukrajinu.

Oružane snage Rusije nastaviće ciljano da likvidira strane plaćenike u Ukrajini.

Odbijeno više napada protivnika

Rusko Ministarstvo saopštilo je i da je u donjeckom pravcu uspešno odbijeno 14 napada protivnika i da je u poslednja 24 sata likvidirano više od 280 ukrajinskih vojnika.

Na istom području je uništena i značajna količina vojne tehnike, a uništena su i dva kampa stranih plaćenika.

Grupa "Centar" ruske vojske u poslednja 24 sata odbila je sedam napada ukrajinske vojske u pravcu Krasnog Limana, likvidirala 170 ukrajinskih vojnika i 16 jedinica vojne tehnike.

Pored toga, savladane su jedinice tri ukrajinske brigade u oblasti oko mesta Kovaljovka u LNR, Tern i Jampolovka u DNR, a sprečeno je delovanje ukrajinske diverzantske grupe.
U hersonskom pravcu ruska vojska likvidirala je 30 ukrajinskih vojnika, dva oklopna vozila, dva automobila i dve haubice D-30.

Avijacija, raketne jedinice i artiljerija ruske vojske uništili su privremenu bazu stranih plaćenika u Černigovskoj oblasti, kao i skladište avionskog goriva u vazdušnoj bazi "Kanatovo" u Kirovogradskoj oblasti.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u poslednja 24 sata avijacija i raketne snage izbacili su iz stroja 94 artiljerijske jedinice Ukrajine na prvoj liniji fronta, kaoi živu silu i vojnu tehniku u 117 rejona.

U pravcu Kupjanska ukrajinske snage izgubile su 110 vojnika, dva oklopna vozila i dve haubice.

Grupa "Istok" odbila je tri napada ukrajinske vojske u južnodonjeckom pravcu, likvidirala 190 ukrajinskih vojnika i 13 jedinica tehnike i sprečila delovanje dve grupe diverzanata.

Presretnuto 15 raketa "hajmars"

Ruska PVO presrela je 15 raketa "hajmars", tri rakete "harm" i jednu "storm šedou". Uništeno je 15 bespilotnih letelica.

Rusko MO: Ubili smo nemačke i poljske plaćenike

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u raketnom udaru na Lavov "ubijen veći broj poljskih i nemačkih plaćenika".

Ruska strana tvrdi da je pogođena Akademija kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, u kojoj su navodno bili stacionirani plaćenici iz Evrope.

Poginuo reporter RIA Novosti

Ratni izveštač agencije RIA Novosti Rostislav Žuravljov (34) poginuo je u ukrajinskom napadu u zoni specijalne vojne operacije.

Fotoreporter Konstantin Mihaljčevski je ranjen. On će biti prebačen u Melitopolj, a potom na Krim ako to njegovo stanje bude dozvolilo, preneo je Sputnjik. 

Grupa novinara više medijskih kuća našla se na udaru ukrajinskih snaga kod mesta Pjatihatki.


 

Ruska PVO presrela 15 raketa "hajmars"

Ukrajinske snage gađale selo u Belgorodskoj oblasti Rusije kasetnom municijom

Ukrajinske snage gađale su selo Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti Rusije, ispalivši tri projektila sa kasetnom municijom iz višecevnog bacača.

"U Belgorodskoj oblasti 21. jula je ispaljen 21 artiljerijski projektil i tri sa kasetnim punjenjem iz višecevnog bacača. Takođe u napadu je korišćen i jedan dron-kamikaza a na selo je ispaljeno deset granata", rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu

Automobilski saobraćaj na Krimskom mostu obustavljen je drugi put danas. Ubrzo je saobraćaj normalizovan.

Novi napad na Krim

Kijev dronovima napao infrastrukturne objekte krasnogvardjeske oblasti Krima, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov. Prema njegovim rečima, došlo do eksplozije u skladištu municije.

Nema povređenih, ali je doneta odluka o evakuaciji stanovnika u prečniku od pet kilometara od tog mesta.

Iz bezbednosnih razloga obustavljen je saobraćaj na železničkom delu Krimskog mosta

Prethodno je privremeno bio zatvoren Krimski most.

Saliven: Uskoro počinje obuka ukrajinskih pilota na F-16

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele Kuće Džejk Saliven izjavio je da je pitanje nedelja kada će SAD početi obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

SAD su ranije saopštile da će dozvoliti saveznicima da, ukoliko žele, isporuče Kijevu avione F-16.

Saliven je rekao i da se pripadnici Vagner grupe u ovom trenutku ne bore u Ukrajini. Prethodno je lider Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio u video snimku objavljenom u sredu da se njegovi borci više neće boriti u Ukrajini, bar ne za sada, već da im je dao naređenje da skupe snagu za akcije u Africi.

Novi udari na Donjeck

Ukrajinske snage izvele su udare na Donjeck i Makejevku.

Čehov: Napredovanje u zaporoškom pravcu

Avijacija grupe "Istok" ruskih Oružanih snaga uništili su više od 10 položaja u zaporoškom pravcu gde su bile koncentrisane ukrajinske jedinice sa tehnikom, rekao je načelnik pres centra grupe Oleg Čehov.

BONUS VIDEO: 

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)