IRAK ODUŠEVLJEN STAVOM RUSIJE: Bagdad zahvalan Putinu što je osudio spaljivanje Kurana u Švedskoj

Đ.G.

18. 07. 2023. u 08:29

IRAK je bio veoma impresioniran stavom Rusije o incidentu sa spaljivanjem kopije Kurana u Švedskoj, rekao je za RIA Novosti portparol iračkog Ministarstva spoljnih poslova Ahmed al-Sahaf.

ИРАК ОДУШЕВЉЕН СТАВОМ РУСИЈЕ: Багдад захвалан Путину што је осудио спаљивање Курана у Шведској

Foto: Jutjub printskrin/Riks, Profimedia

- Veoma smo impresionirani pozicijom Rusije u vezi sa incidentom, što je bila zastrašujuća i nečuvena pozicija, neprijateljska prema islamu - rekao je al-Sahaf.

Prema njegovim rečima, mišljenje Rusije, koja je osudila incident u Švedskoj, „igralo je važnu ulogu“.

- Smatramo da pozicija Rusije dolazi iz konteksta odricanja od bilo kakvih manifestacija nasilja i verske netrpeljivosti - dodao je portparol MIP-a.

Skrnavljenje i spaljivanje Kurana u Stokholmu tokom proslave Kurban-bajrama izazvalo je širok odjek u mnogim zemljama sveta. Irak je tražio da švedske vlasti izruče imigranta koji je počinio akciju radi suđenja, dok se kasnije desetine Iračana okupilo na protestu ispred ambasade zemlje u Bagdadu.

Incident su osudili i Alžir, Avganistan, Egipat, Indonezija , Liban, Sirija , Turska, Uzbekistan , generalni sekretar Arapske lige  Ahmed Abul Geit i generalni sekretar Saveta za saradnju u Zalivu Jasim al Budaiv. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da nekažnjivost učesnika ovog incidenta može dovesti do nepredvidivih katastrofalnih posledica, a svetska zajednica mora da se odupre takvim nezakonitim radnjama. Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom posete drevnoj džamiji Džuma u ​​Derbentu rekao da je nepoštovanje Kurana zločin u Rusiji, za razliku od nekih drugih zemalja. Šef države je istakao da će se Rusija uvek pridržavati ovih zakonskih pravila, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)