ZAŠTO JE VAŽAN KRIMSKI MOST? Grandiozni Putinov projekat postao najvažnija ruta snabdevanja ruske vojske

Novosti online

17. 07. 2023. u 08:53

SAOBRAĆAJ na drumsko-železničkom mostu koji povezuje Rusiju i poluostrvo Krim prekinut je u ponedeljak rano ujutru zbog "vanredne situacije", saopštio je šef administracije Krima Sergej Aksjonov.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН КРИМСКИ МОСТ? Грандиозни Путинов пројекат постао најважнија рута снабдевања руске војске

Foto: Profimedia/Google maps

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da su se na mostu čule eksplozije, a ruski vojni blogeri su izvestili o dva udara. Most je ključni put za snabdevanje ruskih snaga u Ukrajini.

U oktobru je most oštećen u snažnoj eksploziji, a ruski zvaničnici kažu da je eksploziv bio postavljen u kamion koji je detoniran prilikom prelaska mosta, pri čemu su tri osobe poginule.

Predsednik Vladimir Putin označio je oktobarsku eksploziju kao "teroristički napad" koji su organizovale ukrajinske bezbednosne službe i naredio talas osvetničkih udara na ukrajinske gradove, uključujući prestonicu Kijev.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nekoliko meseci kasnije samo je indirektno tvrdio da je njegova zemlja odgovorna za napad, navodeći most kao jedan od "uspeha" u 2022. godini.

Slede ključne činjenice o mostu.

Most dug 19 kilometara je jedina direktna veza između transportne mreže Rusije i poluostrva Krim.

Most je bio jedan od najznačajnijih projekata za Putina, koji ga je sam otvorio za drumski saobraćaj provozavši kamion preko njega 2018. godine.

Sastoji se od odvojenog puta i železničke pruge, obe oslonjene na betonske stubove, koje ustupaju mesto širem rasponu koji drže čelični lukovi na mestu gde brodovi prolaze između Crnog mora i manjeg Azovskog mora.

Strukturu je izgradila, po prijavljenim troškovima od 3,6 milijardi dolara, firma Arkadija Rotenberga, bliskog saveznika i bivšeg Putinovog partnera u džudou.

Most je ključan za snabdevanje Krima gorivom, hranom i drugim proizvodima. Na Krimu se nalazi luka Sevastopolj, istorijska matična baza ruske Crnomorske flote.

Takođe je postao glavni put snabdevanja ruskih snaga nakon početka rata u Ukrajini 24. februara.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)