RAT U UKRAJINI: Eksplozije odjekuju Harkovom; PVO radi iznad Belgoroda (FOTO/VIDEO)

Novosti online

16. 07. 2023. u 07:15 >> 00:26

RAT u Ukrajini ušao je u 508. dan. Krvave borbe vođene su juče u oblasti Pjatihatke, a prema rečima Olega Čehova iz borbene grupe Vostok dejstvovali su i jurišni avioni. Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je juče da su sprečeni atentati na urednicu Raša Tudej Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak.

РАТ У УКРАЈИНИ: Експлозије одјекују Харковом; ПВО ради изнад Белгорода (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Eksplozije u Harkovu

Serija eksplozija u Harkovu, javljaju mediji. Meta napada - objekat infrastrukture.

PVO radi iznad Belgoroda

Sistem PVO aktiviran iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava i niti materijalne štete, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Amerikanci neće da ratuju protiv Rusa

Američka vojska se neće boriti protiv ruskih Oružanih snaga u Ukrajini, ovaj stav se neće menjati rekao je Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Bele kuće.

- Osnovni stav Sjedinjenih Država je jasna tačka – mi ćemo podržavati Ukrajinu bez američkih čizama na terenu i američkih vojnika koji se bore protiv ruskih vojnika. Ovo ostaje konstanta tokom ovog sukoba - rekao je on u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

Saliven je dodao da SAD ne žele da se sukob u Ukrajini „završi trećim svetskim ratom”.

Ruske trupe aktivno napreduju

Ruske trupe već dva dana aktivno napreduju u kupjanskom pravcu, u Harkovskoj oblasti, napisala je na svom telegram kanalu zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

- Na istoku se situacija donekle zaoštrila - primetila je ona.

Prema njenim rečima, ruske snage takođe napreduju i u pravcu Avdejevke i Marinke.

Kako navodi Maljar, granatiranje se vrši i u blizini Artjomovska.

Oriks: Trećina Bredlija uništena?

Gotovo trećina borbenih vozila Bredli koje je Vašington isporučio Kijevu su verovatno uništena, oštećena ili napuštena, piše Insajder, pozivajući se na holandski vojni analitički portal Oriks.

Ranije je saopšteno da je pomoć Sjedinjenih Država Ukrajini uključivala, između ostalog, 109 borbenih vozila pešadije Bredli.

- Oriks saopštava da je sada vizuelno potvrđeno da su 34 Bredlija napuštena, oštećena ili uništena... To znači da bi oko trećina Bredlija već mogla biti izgubljena ili uništena - prenosi publikacija.

Vašington post: Ukrajincima fali oprema za razminiranje

Ukrajina je od Zapada dobila manje od 15 odsto zahtevane inžinjerijske opreme za razminiranje, piše Vašington post, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika koji je govorio pod uslovima anonimnosti.

I predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i ministar odbrane Aleksej Reznikov pozvali su zapadne saveznike da nabave više sistema za čišćenje mina.

Područja dubine između 5 i 16 kilometara gusto su minirana protivtenkovskim i protivpešadijskim minama i bodljikvaom žicom ispred glavnih uporišta ruskih snaga.

Ova odbrana je bila uspešna u usporavanju ukrajinskog napredovanja, navodi ukrajinska vojska. Najmanje 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje minirano je od strane ruskih snaga do juna.

Kao rezultat stalnih raketnih ili artiljerijskih udara, ukrajinske snage angažuju saperske jedinice da ručno raščiste puteve kroz minska polja. Kretanje pešice predstavlja logističke izazove, uključujući snabdevanje municijom i evakuaciju ranjenika.

Putin zapretio zbog kasetne municije

Rusija do sada nije imala potrebu da koristi kasetnu municiju, ali ako se ona bude upotrebila protiv nas, zadržavamo pravo na recipročna dejstva, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Do sada to nismo radili, nismo je koristili, niti smo imali takvu potrebu, uprkos dobro poznatoj nestašici u određenom vremenskom periodu. Mi takođe imamo ovu municiju, ali to nismo radili. Ali, naravno, ako se bude primenjivala protiv nas, zadržavamo pravo na recipročna dejstva - rekao je Putin za televiziju "Rusija 1".

Šef ruske države je uveren da isporuke kasetne municije Kijevu i njeno korišćenje treba smatrati zločinom.

- Što se tiče kasetne municije, sama američka administracija je pre izvesnog vremena dala ocenu ove municije. Sama administracija SAD je upotrebu kasetne municije tada nazvala zločinom. Mislim da se prema tome tako treba i odnositi - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija ima prilične zalihe razne vrste kasetne municije.

Govoreći o američkim isporukama kasetne municije Kijevu, Putin je rekao da oni to čine zbog nedostatka municije.

On je podsetio da "ukrajinska vojska dnevno troši do 5-6 hiljada granata kalibra 155, dok SAD proizvode 15 hiljada mesečno".

- Nemaju dovoljno, a i Evropi ih već nedostaje. Ali nisu našli ništa bolje nego da predlože upotrebu kasetne municije - ocenio je Putin.

Eksplozije u Lugansku

U Lugansku su danas odjeknule glasne eksplozije, javlja dopisnik RIA Novosti.

Eksplozije su se čule u oblasti Južne četvrti na periferiji Luganska.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak stuba dima koji se uzdiže iz južnog dela grada.

Rusko MO saopštilo detalje napada na Sevastopolj

Kijev je sa sedam aviona i dva pomorska drona pokušao da napadne objekte u Sevastopolju, ali su svi uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa sedam bespilotnih letelica i dva bespilotna čamca na objekte na teritoriji poluostrva Krim u blizini grada Sevastopolja - navodi se u poruci.

Napominje se da su dve ukrajinske bespilotne letelice uništene PVO sistemima iznad Crnog mora na velikoj udaljenosti od obale. Još pet je potisnuto elektronskim protivmerama i srušilo se pre nego što je stiglo do svojih ciljeva.

- Takođe, u severnom delu Crnog mora vatrom sa brodova uništena su dva bespilotna čamca Oružanih snaga Ukrajine - dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski vojni resor je istakao da u osujećenom terorističkom napadu nije bilo žrtava i štete.

Mask kritikovao odluku o slanju kasetnih bombi

Izvršni direktor kompanije Tesla i Spejseks i vlasnik Tvitera, biznismen Ilon Mask, kritikovao je odluku SAD da isporuče Ukrajini kasetnu municiju, nazivajući je licemernom.

FOTO: AP/Tanjug

- Amerika je uvek žigosala kao zle one koji koriste kasetne bombe, a sada ih šaljemo da se koriste? Od toga neće biti ništa dobro. Sudbina voli ironiju, ali mrzi licemerje - napisao je Mask na Tviteru.

Razvožajev: Uništeno osam ukrajinskih dronova iznad Sevastopolja

Ruska protivvazdušna odbrana i Crnomorska flota presreli su rano jutros osam ukrajinskih dronova iznad krimske luke Sevastopolj, rekao je proruski zvaničnik Mihail Razvožajev.

- Nijedan objekat, bilo u gradu ili na moru, nije oštećen - naveo je guverner Sevastopolja Razvožajev na Telegramu.

Jedan dron je oboren iznad mora, pet je oboreno uz pomoć elektronske opreme, a dva drona-čamca su uništena dalje od obale, kazao je on, prenosi Rojters.

Napadi su se dogodili iznad luke Sevastopolj, grada Balaklava i hersonskim okruzima.

Iz Kijeva zasad nisu komentarisali napad na Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Dejstvo ruske artiljerije u Zaporoškoj oblasti

Ukrajina kritikovala bugarskog predsednika

Ukrajina je kritikovala bugarskog predsednika Rumena Radeva zbog njegovih izjava da je Kijev kriv za rat i da snabdevanje Ukrajine oružjem samo produžava sukob.

Radev je juče rekao novinarima da želi da "jasno stavi do znanja da Ukrajina insistira na vođenju ovog rata".

Foto: Tanjug/AP

- Ali takođe treba da bude jasno da cela Evropa plaća račun - dodao je on. Izjave bugarskog lidera deo su njegovih stalnih napora da zadrži Bugarsku podalje od zajedničke vojne podrške Evropske unije Ukrajini.

Smenjen još jedan ruski general?

Na Telegramu se pojavila informacija da je ruski general-major Vladimir Seliverstov razrešen dužnosti komandanta 106. vazdušno-desantne divizije, piše Skaj njuz.

Kao vođa grupe, Seliverstov je od početka ove godine učestvovao u bitkama oko Bahmuta.

Ovo bi bila druga velika promena u veoma kratkom periodu nakon što je prethodno smenjen general Ivan Popov.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)