VANG JI SMIRUJE TENZIJE IZMEĐU ZEMALJA: "Odnosi Kine i Indije treba da budu stabilizovani"

Tanjug

15. 07. 2023. u 07:13

DIREKTOR Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji rekao je indijskom ministru spoljnih poslova Subrahmanjamu Džaišankaru da bilateralni odnosi dve zemlje "treba da budu stabilizovani".

ВАНГ ЈИ СМИРУЈЕ ТЕНЗИЈЕ ИЗМЕЂУ ЗЕМАЉА: Односи Кине и Индије треба да буду стабилизовани

Foto: Profimedia

Vang je, na marginama sastanka Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, istakao da je potrebna obostrana podrška, a ne sumnjičavost u odnosima dve zemlje, prenosi Rojters.

Vang je rekao Džaišankaru da Peking i Nju Delhi treba da rade u istom pravcu kako bi pronašli rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Obe strane bi trebalo da podrže jedna drugu i da rade stvari zajedno, umesto što se sputavaju i sumnjiče međusobno - poručio je Vang.

Dve strane su se složile da održe sledeću rundu vojnih pregovora na temu granica u što skorije vreme, navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rojters ocenjuje da dva azijska suseda traže načine da ublaže vojne tenzije duž međusobne granice.

Indija i Kina dele granicu u dužini od 3.800 kilometara, a vodile su kratak, ali žestok rat oko pogranične linije 1962. godine.

Počev od devedesetih godina prošlog veka odnosi su se popravili nakon niza pograničnih sporazuma, a Kina je danas drugi najveći trgovinski partner Indije.

Pre tri godine došlo je, međutim, do vraćanja unazad u odnosima, kada je u sukobima na granici ubijeno 20 indijskih i četiri kineska vojnika.

Nekoliko rundi vojnih i diplomatskih pregovora pomoglo je da se ublaže tenzije između dve vojske, ali Nju Delhi je opisao situaciju na granici kao "krhku i opasnu".

 

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!