PEKING OŠTRO ODGOVORIO BERLINU: Nemačka strategija prema Kini je oblik protekcionizma

Tanjug

14. 07. 2023. u 15:02

KINESKO ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas nemačku vladu zbog usvajanja strategije u kojoj se zahteva smanjenje zavisnosti od Pekinga, nazvavši to oblikom protekcionizma.

ПЕКИНГ ОШТРО ОДГОВОРИО БЕРЛИНУ: Немачка стратегија према Кини је облик протекционизма

Foto AP

Portparol kineskog ministarstva Vang Venbin rekao je da će nemačka strategija samo pogoršati podele u svetu, prenosi Rojters.

- Verujemo da će protekcionizam u ime smanjenja rizika i zavisnosti i politizovanje normalne saradnje biti samo kontraproduktivno i stvaraće veštačke razlike - rekao je Vang na dnevnom brifingu.

U strategiji prema Kini, koju je nemačka vlada u četvrtak usvojila, navodi se da će Berlin ažurirati spisak robe koja podleže kontroli izvoza kako bi izbegla nove bezbednosne rizike.

- Da bi se izbegli dugoročni bezbednosni rizici za Nemačku, EU i njihove saveznike, nastale izvozom novih kritičnih tehnologija, savezna vlada se posvetila prilagođavanju spiska za kontrolu izvoza - navodi se u dokumentu, preneo je Rojters.

U dokumentu strategije se kaže da nemačka vlada namerava da ''pregleda nacionalne spiskove za kontrolu izvoza u kontekstu novih tehnoloških dostignuća, na primer u oblasti sajber bezbednosti i tehnologije nadzora''.

Kada je reč o pogledu na Kinu u kontekstu rata u Ukrajini, navodi da Kina nije kredibilna u odbrani teritorijalnog integriteta Ukrajine, s obzirom na njenu podršku ruskim narativima, i poziva se Peking da zauzme jasniji stav po pitanju ruske invazije.

- Kineska propaganda pojačava ruske narative u vezi sa njenim nezakonitim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Ovo zahteva sistematsko praćenje zasnovano na dokazima i kontramere na svim nivoima, uključujući i evropski - stoji u dokumentu strategije.

 

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)