U ITALIJI JE ZDRAVLJE U VEOMA DUGOM REDU ZA ČEKANJE: I kada je urgentno zakazuje se za 2024. godinu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

12. 07. 2023. u 20:37

LEKAR prepiše urgentan snimak dojke jer sumnja na tumor, pacijentkinja pozove „Kup“ (jedinstveni centar za zakazivanje pregleda), odgovor je: nijedna bolnica nema mesta za vreme koje vam je naznačio lekar, osoba pristaje na duži period i stiže obaveštenje: može u martu 2024, preplašena pacijentkinja odlazi u privatnu bolnicu i plaća 900 evra.

У ИТАЛИЈИ ЈЕ ЗДРАВЉЕ У ВЕОМА ДУГОМ РЕДУ ЗА ЧЕКАЊЕ: И када је ургентно заказује се за 2024. годину

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kada nije urgentno, operacija čuklja ili nekog problema na prstima ili stopalima: „čekao sam za prvu operaciju od 2019 do 2022, za drugo stopalo odgovor je glasio može, juni 2026“... i sve to u regionu Lombardija koji važi kao onaj koji „bolje funkcioniše“.

Reč je o životnim pričama koje nisu izuzetak, srednji rok čekanja je 8 meseci za pregled kod otorinolaringologa, 6 meseci kod ginekologa da bi se uradio tak, magnetna rezonanca najmanje četiri meseca ide i do 8.

Jedna intervencija zbog tumora na jajnicima, dijagnostifikovana, kako nalažu pravila treba da se uradi u 30 dana, čekanje se duplira u Poliklinici u Milanu, ako hoćete operaciju katarakte u istoj klinici čeka se godinu dana.

Zašto sve to, zato što je posle kovida ostala u Lombardiji čitava planina nerealizovanih pregleda i intervencija, 210.000 samo onih koji treba da prođu ambulanti pregled i analize, od toga samo u Milanu 100.000.

Šta nedostaje: lekari, zdravstveno osoblje, ali i aparati za preglede. Ili su pokvareni i izbačeni iz upotrebe ili nema dovoljno novih, ali iza takvih redova za čekanje stoji i veoma loša organizacija, saopštavaju odgovorni iz regiona Lombardija. Neke privatne strukture stavile su se na raspolaganje da pomognu, nešto se malo pokrenulo u redu za čekanje, ali ni izbliza dovoljno, uvedena je državna nagrada u mehanizmu za bolnice koje poštuju manje-više vreme čekanja za hirurške intervencije u onkologiji.

Situacija u Italiji u aktuelnom stanju u redu za zdravlje (podatke je objavio Nacionalni institut za statistiku) jasno podvlači da su razlozi osoba koje napuštaju lečenje prevashodno ekonomski, potom vreme čekanja. U statistici na nacionalnom nivou najviše je onih koji odustaju od lečenja na Sardiniji 12,3 posto, u Pijemontu 9,6, Lombardiji 6,8 posto, ne stoje mnogo bolje i ostali regioni, najmanje odricanja od lečenja je u Bolcanu, 4,7 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)