STOLTENBERG OTVORIO SAMIT U VILNJUSU: Najavio donošenje istorijskih odluka za NATO

Tanjug

11. 07. 2023. u 15:20

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvorio je danas samit zemalja Severnoatlantske alijanse koji se održava u Vilnjusu, a tokom kojeg je planirano da se donese niz „istorijskih“ odluka za blok, uključujući i odluku o članstvu Ukrajine i jačanju vojnog prisustva u Evropi.

СТОЛТЕНБЕРГ ОТВОРИО САМИТ У ВИЛЊУСУ: Најавио доношење историјских одлука за НАТО

FOTO: Tanjug/AP

- Danas ćemo doneti mnoge odluke koje će ojačati naš savez - rekao je Stoltenberg otvarajući samit.

On je pozdravio saglasnost predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da što pre prosledi Skupštini protokol o pristupanju Švedske NATO-u i ocenio da je reč o istorijskoj odluci koja je „dobra za Švedsku, dobra za Tursku i dobra za celu Alijansu“.

Stoltenberg je podvukao da će saveznici doneti odluke o jačanju odvraćanja i odbrane i dogovoriti se o ambicioznijem planu ulaganja u odbranu.

Generalni sekretar je takođe pozdravio učešće na skupu lidera Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje, ističući da bezbednost nije regionalna, već globalna.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a, članice saveza će na samitu poslati jasnu poruku da stoje uz Ukrajinu koliko god je potrebno, kao i da su posvećene unapređenju političkih veza sa Kijevom, uključujući inauguracioni sastanak Saveta NATO-Ukrajina sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

BONUS VIDEO: NEMAČKA: Miting protiv vlade u Nirnbergu protiv isporuke oružja Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)