OTKRIVENA GODIŠNJA PLATA PRINCA VILIJEMA: Astronomski iznos čak povećan zbog inflacije

Novosti online

30. 06. 2023. u 20:28

NEDAVNO objavljeni godišnji finansijski izveštaji britanske kraljevske porodice otkrivaju da Vilijam, princ od Velsa, prima godišnju platu od skoro šest miliona funti.

ОТКРИВЕНА ГОДИШЊА ПЛАТА ПРИНЦА ВИЛИЈЕМА: Астрономски износ чак повећан због инфлације

Foto: Tanjug

Njegovi prihodi regulisani su još 1337. godine Velikom poveljom kralja Edvarda Trećeg, kojom je kralj prepustio prihode vojvodstva Kornvol svom najstarijem sinu i nasledniku. Ukratko, pre 700 godina titula princa od Velsa dolazila je uz veliku finansijsku prednost, a takva je situacija i danas.

Da ne bi ispalo da se najvažnija titula budućeg kralja odnosi na jedan deo Ujedinjenog Kraljevstva, Vels, a da platu prima iz drugog vojvodstva bez obzira na to, dogovoreno je da titula vojvode od Kornvola ide ruku u ruci sa titulom prestolonaslednika.

Plata se ubira od godišnjeg neto prihoda od poseda, ulaganja i od davanja u zakup nekretnina u vlasništvu Krune iz celog vojvodstva. Isto pravilo važilo je za kralja Čarlsa kada je bio princ.

Godišnji izveštaj objavljen krajem juna pokazao je da su kraljevi i troškovi njegovog domaćinstva porasli za pet odsto zbog inflacije i cene koju britanska privreda na ovaj ili onaj način plaća zbog Bregzita.

Veliki deo troškova kraljevske porodice pokriva se iz džepova poreskih obveznika, a ovaj namet se zove Državna podrška, prenosi UsMagazin. Prošle godine su plaćeni 86,3 miliona funti, što znači da kraljevska porodica svakog poreskog obveznika košta 1,29 funti godišnje.

Međutim, samo princ od Velsa ima pravo na unosan prihod od vojvodstva Kornvol. Princ Vilijam tako finansira troškove života svoje porodice, supruge Ketrin, princeze od Velsa i njihovo troje dece: devetogodišnjeg Džordža, osmogodišnje Šarlot i petogodišnjeg Luisa.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE - Trenutak kad je Liz Tras saznala da je kraljici loše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu