RAT U UKRAJINI: Još uvek ništa od lovaca F-16 i municija; Američki general: Ofanziva Kijeva duža od očekivanog

Novosti onlajn

30. 06. 2023. u 07:35 >> 21:43

U TOKU je 492. dan rata u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Још увек ништа од ловаца Ф-16 и муниција; Амерички генерал: Офанзива Кијева дужа од очекиваног

Foto Tanjug/AP

Snažna eksplozija u Kijevu

Snažna eksplozija odjeknula je u Kijevu, prenose ukrajinski mediji.

U prestonici nije objavljena vazdušna opasnost.

 

Američki general: Ofanziva Kijeva duža od očekivanog

Kontraofanziva Ukrajine odvija se sporije nego što se očekivalo, izjavio je šef Komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili.

On je naveo da izveštaje o događajima u Ukrajini dobija svakodnevno, a proces napredovanja ukrajinskih snaga ocenio je kao „veoma složen i veoma dugotrajan“.

 

Ruska vlada zabranila poljskim kamionima prevoz robe preko Rusije

Ruska Vlada zabranila je poljskim kamionima da prevoze robu preko ruske teritorije, navodi se u zaključku Vlade na portalu pravnih informacija.

Ministarstvo saobraćaja je preciziralo da su, istovremeno, za kritično važnu robu (lekove, medicinska sredstva i drugo) napravljeni izuzeci.

Pored toga, Vlada je produžila zabranu na prevoz robe kamionima iz neprijateljskih zemalja do 30. decembra.

 

Bela kuća: Zastoj u ukrajinskoj ofanzivi uslovljen vremenom i dobro pripremljenom ruskom odbranom

Zastoj ukrajinske ofanzive uslovljen je vremenskim prilikama i višemesečnoj pripremi ruske vojske za odbranu, saopštio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Oni su se utvrdili, na pojedinim mestima su napravili veoma duboke rovove - rekao je Kirbi.

Ukrajinska ofanziva u južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna, a glavni napad ukrajinskih snaga usredsređen je na zaporoškom sektoru fronta.

 

Ipak ništa od isporuke lovaca i municije

Predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili izjavio je da za sada nema odluke o isporuci operativno-taktičkih raketa ATACMS, lovaca F-16 ili kasetne municije Ukrajini, ali da se ta mogućnost razmatra.

- Sve je to na stolu. Odluke u ovom trenutku nema - rekao je Mili i dodao da odluka zavisi od najvišeg političkog rukovodstva SAD.

 

Kijev: Ukrajina de fakto već članica NATO-a

Ukrajina je de fakto već članica NATO-a, jer ima zapadno naoružanje i prati zapadne standarde, izjavio je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- Budimo pragmatični. Ukrajina je već de fakto članica NATO-a, jer imamo zapadno oružje, zapadne standarde i štitimo Zapad - rekao je Podoljak.

Prema njegovim rečima, na julskom samitu NATO-a u Viljnusu biće razmatrana dublja integracija Ukrajine u Alijansu, ali ne i njeno zvanično članstvo.

Samit NATO-a održava se 11. i 12. jula u Viljnusu.

 

UN: Koraci koji bi ugrozili Zaporošku nuklearku nedopustivi

Ujedinjene nacije žele da sve strane shvate da je neophodno da se ne dozvole bilo kakva dejstva koja mogu da ugroze rad Zaporoške nuklearke, izjavio je na brifingu zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

On je ovim rečima odgovorio na pitanje kakve korake planira da preduzme generalni sekretar UN Antonio Gutereš kao odgovor na apel Rusije da utiče na Kijev kako ne bi izvršavao provokacije protiv nuklearke.

Hak je još dodao da glavnu ulogu u nuklearki ima Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i da ona nastavlja da radi na tome da uslovi u nuklearki budu bezbedni.

 

Poljska traži razmeštanje američkog nuklearnog naoružanja na svojoj teritoriji

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Varšava želi da razmesti američko nuklearno oružje na teritoriji Poljske kao odgovor na razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.

- U vezi sa činjenicom da Rusija namerava da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, apelujemo na ceo NATO da učestvujemo u programu Nuclear Sharing - rekao je Moravjecki.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Putin je u junu rekao da su, u skladu sa belorusko-ruskim planovima, prve nuklearne bojeve glave prevezene na teritoriju Belorusije, a planovi će biti u potpunosti sprovedeni do kraja godine.

Program "Nuclear Sharing" omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a, ukoliko postoji potreba za tim.

Šolc: Evropa mora da poveća proizvodnju municije

Evropa mora u okviru jačanja svoje uloge u NATO-u i podrške Kijevu da poveća proizvodnju municije na teritoriji Evropske unije, saopštio je u petak nemački kancelar Olaf Šolc nakon samita Evropskog saveta u Briselu.

- Intezivno smo se savetovali o tome kako da nadalje jačamo ulogu Evrope u Severnoatlanskoj alijansi. Jasno mi je da moramo da usredsredimo svoje kapacitete u oblasti odbrane, da pojačamo i ubrzamo proizvodnju u odbrambenoj industriji. To se posebno tiče proizvodnje municije - rekao je Šolc.

 

Mediji: U EU razmotrene posledice mogućeg proširenja unije na račun Ukrajine

Deset evropskih lidera sastalo se u Briselu na marginama samita Evropske unije radi razmatranja mogućeg proširenja EU na račun Ukrajine i drugih zemalja, objavilo je izdanje

Frans pres, pozivajući se na francuski diplomatski izvor.

Na sastanku su prisustvovali lideri Francuske, Nemačke, Holandije, Švedske, Španije, Portugalije, Belgije, Poljske, Rumunije i Italije.

Agencija navodi da je tokom sastanka bilo reči o stupanju Ukrajine u EU pre njenog pridruženja NATO, o povezanosti procesa proširenja sa procesom reformisanja EU, kao i o uticaju integracije Ukrajine na poljoprivrednu politiku EU.

Pored toga, učesnici sastanka razzgovarali su o karakteru reformi koje treba sprovesti.

 

Zelenski naložio Zalužnom da ojača ukrajinske položaje u beloruskom pravcu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio je na telegram kanalu da je naložio glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da sprovede paket mera za jačanje položaja ukrajinske vojske u beloruskom pravcu.

 

Zaharova: Ukrajina bi mogla da izvede terorističke napade na Zaporošku nuklearnu elektranu

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da bi Ukrajina mogla da izvede terorističke napade na Zaporošku nuklearnu elektranu.

- U Kijevu su postavili dodatne uređaje za merenje radijacije, saopštile su gradske vlasti. Nedavno su u nekoliko ukrajinskih regiona počele vežbe za slučaj havarije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Kijevske vlasti se spremaju da izvedu još jedan teroristički napad - upozorila je Zaharova, prenosi Sputnjik. 

 

Zalužni i Mili na vezi 24/7

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je da je u stalnom kontaktu sa predsednikom ujedinjenog komiteta načelnika štabova SAD Markom Milijem.

- Imamo dogovor da budemo 24 sata dnevno i sedam dana nedeljno na vezi. Nekad mogu da ga pozovem i da mu kažem da ako ne dobijem 100.000 municije – poginuće 1.000 vojnika - rekao je Zalužni.

Ocenio je i da je veoma teško pokrenuti kontraofanzicu bez podrške iz vazduha, ali da mu je Mili rekao da, iako deli taj stav, odluka o isporuci aviona Kijevu nije na njemu da je donese.

Lavrov: Uništavaćemo mesta gde se okupljaju ukrajinski vojnici

Ruska vojska će uništavati mesta na kojima se okupljaju ukrajinski vojnici i zapadni plaćenici, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, podsetivši da je korišćenje civilnih objekata u vojne svrhe ratni zločin.

- To što Ukrajina koristi civilne objekte za održavanje raznoraznih sastanaka plaćenika, zapadnih generala i instruktora sa svojom vojskom – njena je krivica. Ako otkrijemo takve skupove, poput onog koji se dogodio pre neki dan Kramatorsku, mi ćemo ih uništavati jer se radi o ljudima koji su nam objavili rat. Zamolio bih zemlje NATO da obrate pažnju na to da Ukrajinci redovno i stalno koriste civilnu infrastrukturu za raspoređivanje teškog vojnog oružja - rekao je Lavrov.

 

Foto: Profimedia


Čišćenje teritorije kod Antonovskog mosta

Ruska vojska nastavlja da čisti teritoriju kod Antonovskog mosta preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo.

Kako je rekao, danas je na tu teritoriju ispaljena raketa „Iskander“ i tom prilikom likvidirano je još 30 ukrajinskih vojnika, oko 10 je ranjeno, a preostali se kriju sa obe strane mosta.

- Trenutno artiljerija gađa tu teritoriju, nakon čega će ući Specnaz sa ciljem da je potpuno očisti - zaključio je on.

Podsetimo, Saldo je juče saopštio da ukrajinske trupe nisu uspele da se utvrde u blizini Antonovskog mosta, te da je ruska artiljerija u protekla dva dana potopila šest čamaca sa 30 ukrajinskih vojnika koji su pokušavali da se iskrcaju kod stubova mosta na levoj obali Dnjepra.

Leopard na poljani – to je meta

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao je da je određeni broj zapadnih tenkova koji su isporučeni Kijevu uništeni.

- Tenkovi i borbene mašine su se pojavili u borbama kada je pokrenuta kontraofanziva početkom meseca. Pojedini tenkovi su već uništeni - rekao je on.

- Leopard na poljani – to je meta - rekao je on.

„Spremni smo na dugogodišnji rat“

Ukrajinski narod spreman je na to da oružani konflikt potraje više godina, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

- Sproveli smo istraživanje i utvrdili da je 58 odsto Ukrajinaca spremno da pružamo otpor godinama kako bismo na kraju pobedili. Ukrajinci su razumeli da je po sredi egzistencionalno pitanje - rekao je on.

Takođe je kazao i da ne može da prognozira kada će konflikt biti završen.

Odbijen juriš Ukrajinaca kod Bahmuta

Ukrajinska vojska pokušava da izvrši ofanzivu na donjeckom pravcu uz pomoć zapadne vojne tehnike ali za sada ne uspeva u tome i svi napadi su odbijeni, izjavio je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

- U oblasti Artjomovska ukrajinski taktički bataljoni uz podršku NATO artiljerije sa severozapada i jugozapada pokušavaju da probiju našu liniju odbrane. Prilikom juriša korišćeni su i zapadni tenkovi. Međutim, nisu uspeli - kazao je on.

CNN: Surovikin bio tajni VIP član Vagnera

Dokumenti u koje je imao uvid CNN ukazuju na to da je ruski general Sergej Surovikin bio tajni VIP član privatne vojne kompanije Vagner, objavio je taj medij.

Kako se navodi, dokumenti pokazuju da je Surovikin imao lični registarski broj u Vagneru, kao i još najmanje 30 visokih ruskih vojnih i obaveštajnih zvaničnika. Vagner nije odgovorio na zahtev CNN-a za komentar.

Foto: Profimedia

Ruska vojska izvršila artiljerijski udar na dve brigade Oružanih snaga Ukrajine

Vojnici grupe „Centar“ primetili su kretanje jedinica dve ukrajinske brigade, na njima su radili artiljerci, uništena su dva borbena vozila pešadije, rekao je za RIA Novosti šef pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

- Na lokalitetu Torski i u rejonu Šumarije Serebrjanski otkriveno je kretanje jedinica na opremi 63. i 42. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat borbenog rada artiljerije uništene su jedinice grupe Centar, dva borbena vozila pešadije i tri kamioneta, kao i značajni gubici u personalnom sastavu - rekao je on.

Maročko: U LNR otkrivene masovne grobnice vojnika Oružanih snaga Ukrajine

Masovne grobnice kijevskih vojnika otkrivene su u oblastima sela Nevskoje i Makejevka u LNR tokom vazdušnog izviđanja, spontano su sahranjivani u svežim rovovima i nasipima - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U oblastima naselja Makejevka i Nevskoje, uz pomoć vazdušnog izviđanja u nizinama, udaljenim od naselja, otkriveni su sveži rovovi i nasipi. Utvrđeno je da se radi o spontanim sahranama likvidiranih ukrajinskih militanata - rekao je Maročko. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona