MAJK PENS NA IZNENADNOM PUTOVANJU U UKRAJINU: Sastao se sa Vladimirom Zelenskim

P. Z. S. /nbcnews.com

29. 06. 2023. u 19:12

NA nenajavljenom putu, bivši potpredsednik je postao prvi predsednički kandidat GOP koji se sastao sa ukrajinskim liderom tokom kampanje.

МАЈК ПЕНС НА ИЗНЕНАДНОМ ПУТОВАЊУ У УКРАЈИНУ: Састао се са Владимиром Зеленским

Foto Tanjug/AP


Bivši potpredsednik Majk Pens iznenađujuće je posetio Ukrajinu u četvrtak, postavši prvi republikanski predsednički kandidat koji se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom kampanje.

Poseta dolazi u ključnom trenutku u ratu, neposredno nakon pobune Vagnerove plaćeničke grupe i smrtonosnog ruskog raketnog udara na piceriju u Kramatorsku u Ukrajini.

Pens je otvoreno govorio o svojoj podršci Ukrajini, a ovaj potez šalje zvučnu poruku da veruje da SAD treba da igraju vodeću ulogu u borbi zemlje protiv Rusije. To takođe stavlja Pensa u jedinstvenu poziciju unutar GOP - stranke kojom su nekada dominirali jastrebovi koji su se zalagali protiv rastućeg ruskog uticaja, ali je sada predvodi čovek koji je više puta hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina, a čija baza je uglavnom nezainteresovana za podršku Ukrajini.

-Verujem da je Amerika lider slobodnog sveta, rekao je Pens za NBC News. „Ali dolazeći ovde samo kao privatni građanin — moći iz prve ruke da vidite herojstvo ukrajinskih vojnika koji drže liniju u tim šumama, vidite herojstvo ljudi ovde u Irpinu koji su zadržavali rusku vojsku, da vidite porodice čiji su domovi bili su bukvalno granatirani usred nesavesne i ničim izazvane ruske invazije — samo čeliči moju rešenost da uradim svoj deo, da nastavim da pozivam na snažnu američku podršku našim ukrajinskim prijateljima i saveznicima“.

Jedan od glavnih savetnika Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je da Pens „apsolutno jasno razume šta je Rusija“.

-On duboko razume Rusiju i duboko razume prirodu ovog sukoba, da se ne radi o teritorijama, ne o bilo kakvim poslovima, ni o bilo čemu osim o glavnoj stvari... onim vrednostima zbog kojih su stvorene Sjedinjene Države, rekao je Podoljak, navodeći „ sloboda, konkurencija i demokratija“.

-Ovde se radi o pomoći zemlji koja je spremna da brani fundamentalne, ključne vrednosti na kojima su izgrađene Sjedinjene Države kao celina, dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)