KRALJEVSKI TROŠKOVI PORASLI? Čarls posegao za rezervama

Tanjug

29. 06. 2023. u 14:43

BRITANSKI kralj Čarls bio je primoran da posegne za svojim rezervama kako bi pokrio troškove "bez presedana" tokom ovogodišnjih kraljevskih aktivosti, koji su porasli za više od pet miliona funti, pokazuju zvanični izveštaji.

КРАЉЕВСКИ ТРОШКОВИ ПОРАСЛИ? Чарлс посегао за резервама

Foto: Ben Stansall/Pool Photo via AP

Neto rashodi Bakingemske palate porasli su na 107,5 miliona funti, odnosno za više od pet miliona funti ove godine, zbog troškova platinastog jubileja, kraljičine sahrane, priprema za kraljevo krunisanje i spajanja dva kraljevska domaćinstva, preneo je btitanski list "Tajms".

Prema navodima pomoćnika, monarhija se suočava sa "pritiskom" tokom krize izazvane porastom životnih troškova, sa više od 21 milion funti uzetih iz kraljevskih rezervi zbog posledica inflacije.

Osoblje u palati traži načine da smanji troškove, a jedna od mera koje su uvedene ove godine je isključenje grejanja u palati i drugim domovima kraljevske porodice sa ciljem smanjenja emisije štetnih gasova.

Pored toga, gosti, osoblje i kraljevska porodica živeli su u prostorijama u kojima je termostat bio postavljen na 19 stepeni Celzijusa tokom zime i nekoliko stepeni manje kada su sobe bile prazne.

Ser Majkl Stivens, odgovoran za finansijsko upravljanje kraljevske porodice, rekao je da je period prikazan u računima od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine vezan za godinu tuge, promena i slavlja, kakvih britanski narod nije bio svedok sedam decenija.

Troškovi su predstavljali jedno od najvećih godišnjih povećanja svih rashoda tokom 2022-2023, i porasli su za 3,4 miliona funti na 27,1 milion funti, uz povećanje plata osoblju za oko pet do šest procenata. Troškovi održavanja i gostoprimstva su, takođe, porasli jer je palata ponovo otvorila svoja vrata na nivoe skoro kao pre pandemije kovida 19.

Troškovi hrane i pića porasli su sa 600.000 funti za 2022. na 1,5 miliona funti. Ukupno u periodu od 12 meseci, kraljevski dom je primio više od 95.000 gostiju u službene rezidencije tokom 107 prijema, 42 ručka i popodnevne sedeljke uz čaj, sedam baštenskih zabava i 38 večera.

Kraljevski posedi generišu najveći deo kraljevskog bogatstva - oko 16 milijardi funti od procenjenih 20 milijardi funti. Sav prihod od imanja predaje se Ministarstvu finansija, koji kao donaciju vraća jedan procenat od ove sume kraljevskoj porodici.

Ovim se finansiraju službena putovanja, održavanje imovine i drugi tekući troškovi kraljevskog doma u službenim poslovima.

Grantovi i dodatni prihod nisu bili dovoljni da pokriju sve troškove, što je primoralo kraljevsku porodicu da ponovo zaroni u svoju već smanjenu državnu rezervu granta, uzimajući 21,2 miliona funti tokom prošle godine. Godinu dana ranije iz rezerve je uzeto 16,1 milion funti.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave