NIJE POSLAO PODATKE KOJE JE PRIKUPIO "Volstrit džornal": Kineski špijunski balon koristio američku tehnologiju za špijuniranje

Tanjug

29. 06. 2023. u 07:30

NAVODNI kineski špijunski balon koji je leteo iznad SAD početkom ovde godine, koristio je američku tehnologiju kako bi prikupio audio-vizuelne informacije, objavio je "Volstrit džornal", pozivajući se na preliminarne nalaze istrage.

НИЈЕ ПОСЛАО ПОДАТКЕ КОЈЕ ЈЕ ПРИКУПИО Волстрит џорнал: Кинески шпијунски балон користио америчку технологију за шпијунирање

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako se navodi, balon je nosio komercijalno dostupnu američku opremu, zajedno sa specijalizovanim kineskim senzorima i drugom opremom za prikupljanje fotografija, video-zapisa i drugih informacija koje je trebalo da prenese u Kinu, prenosi Rojters.

Međutim, izgleda da balon nije poslao podatke koje je prikupio. U preliminarnim zaključcima se navodi da je letelica bila namenjena za špijuniranje, a ne za praćenje vremena, što su tvrdile kineske vlasti.

Predsednik SAD Džo Bajden je nedavno rekao da je kineski lider Si Đinping bio "veoma posramljen" kada je balon uništen iznad američkog tla.

- Razlog zbog kojeg je Si Đinping bio veoma uznemiren kada sam srušio taj balon je to što je u njemu bila špijunska oprema za koju nije ni znao. To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se desilo - rekao je Bajden.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)