SVIH PET PUTNIKA POGINULO: Obalska straža SAD pokrenula istragu o imploziji podmornice "Titan"

Novosti online

26. 06. 2023. u 08:58

OBALSKA straža SAD istražuje uzrok implozije turističke podmornice "Titan" u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda "Titanik", saopštili su zvaničnici.

СВИХ ПЕТ ПУТНИКА ПОГИНУЛО: Обалска стража САД покренула истрагу о имплозији подморнице Титан

Foto: Profimedia

Glavni istražitelj Obalske straže kapetan Džejson Nojbauer rekao je na konferenciji za novinare u Bostonu da je njegov  primarni cilj da spreči incidente dajući neophodne preporuke za poboljšanje bezbednosti u pomorskom saobraćaj širom sveta.

Obalska straža je u petak ustanovila "pomorski odbor za istragu", koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza.

- Dokazi će biti podeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju bezbednosnog okvira za podvodne operacije širom sveta - rekao je Nojbauer.

Istakao je da je obalska straža u kontaktu sa porodicama poginulih osoba, a da istražitelji preduzimaju sve mere predostrožnosti na licu mesta u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Prethodno je i kanadski Odbor za bezbednost transporta saopštio da sprovodi sopstvenu istragu o implozija podmornice "Titan", koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije. Pomorske agencije pretražuju područje u severnom Atlantiku gde je podmornica uništena. 

Američka Obalska straža potvrdila je u četvrtak da su svi putnici "Titana" poginuli, nakon što je plovilo na daljinsko upravljanje pronašlo krhotine repnog konusa podmornice koja je, prema navodima stručnjaka, implodirala.

Podmornica "Titan" nestala je u nedelju dok se spuštala do olupine Titanika, čuvenog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine.

U podmornici koja je bila u vlasništvu američke kompanije "Oušn gejt", bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)