SAD ORGANIZOVALE SASTANAK NUKLEARNIH SILA: O čemu su to stručnjaci razgovarali u Kairu?

Tanjug

23. 06. 2023. u 17:49

SAD su ovog meseca sazvale sastanak na kome su učestvovali stručnjaci iz Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije, i razgovarali o nuklearnom naoružanju, uključujući smanjenje povezanog strateškog rizika, saoptšeno je danas iz američkog Stejt departmenta.

САД ОРГАНИЗОВАЛЕ САСТАНАК НУКЛЕАРНИХ СИЛА: О чему су то стручњаци разговарали у Каиру?

Foto: Printskrin/Jutjub/ Daily Aviation

U saopštenju se dodaje da je Vašington bio domaćin sastanka od 13. do 14. juna u Kairu, na kome su učestvovali predstavnici pet država koje poseduju nuklearno naoružanje, opisujući sastanak kao ''stalnu razmenu u kontekstu Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT)''.

Dodaje se da su ti eksperti iz resornih ministarstava spoljnih poslova o odbrane zemalja, i da je razgovor vođen na temu ''strateškog smanjenja rizika, kao i o nuklearnim doktrinama i politici".

NPT, koji je stupio na snagu 1970. godine, ima za cilj da zaustavi širenje sposobnosti zemalja da prave nuklearno oružje i garantuje pravo članicama da razvijaju nuklearnu energiju za mirovna sredstva.

Sporazum je omogućio da te države, inače stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da zadrže svoje nuklearne arsenale.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)