KINESKI PREMIJER PORUČIO EU: Ti zavisiš od mene ja zavisim od tebe

Novosti online

22. 06. 2023. u 23:49

KINESKI premijer Li Ćijang upozorio je na plan Evropske unije da "eliminiše rizike" iz lanaca snabdevanja, pojačavajući tako diplomatski pritisak uoči samita lidera EU na kojem će se razgovarati upravo o odnosima sa Pekingom.

КИНЕСКИ ПРЕМИЈЕР ПОРУЧИО ЕУ: Ти зависиш од мене ја зависим од тебе

Foto: Tanjug/AP

On je, kako piše "Politiko", tokom večere sa francuskim i kineskim biznismenima i francuskim ministrom ekonomije Brunom Le Merom u Parizu podsetio da su u EU pokrenuta pitanja o smanjivanju ekonomske zavisnosti od Kine.

Naime, Brisel je pre nekoliko dana predstavio svoju novu evropsku strategiju ekonomske bezbednosti koja bi mogla da spreči evropske kompanije da prave osetljive tehnologije u zemljama poput Kine.

- Mislimo da je u današnjoj ekonomskoj globalizaciji zavisnost neophodna i obostrana. Ti zavisiš od mene, a ja zavisim od tebe - rekao je Ćiang.

"Smanjenje rizika", inače je ključni koncept novog pristupa Evropske komisije prema Kini, istakla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Kinezi ipak upozoravaju da sa takvim idejama treba biti oprezan.

- Koncept smanjenja rizika, na prvi pogled, izgleda dobro. Ali smanjenje rizika se ne sme primenjivati na uopšten način. Ovaj koncept će sadržati jasne definicije i granice. Mislimo da obe strane treba da izbegavaju proširenje ovog koncepta - rekao je kineski premijer.

On je i ustvrdio i da EU nije posebno zavisna od Kine.

- Naša zavisnost od vrhunske tehnologije EU je još dublja - rekao je on, pominjući kompanije iz Francuske sa kojima Kina posluje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)